Milujete sladké raňajky? Čo by mali obsahovať?
Hovorí sa, že raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa, preto je dôležité si na raňajky dopriať zdravé a na živiny bohaté jedlá.
Prvé jedlo dňa ovplyvňuje príjem potravy počas celého dňa. Ak budete jesť nekvalitné jedlá s vysokým obsahom cukru a sacharidov, hladina cukru v krvi bude kolísať a budete hladní oveľa skôr.
Podľa odporúčaní odborníkov na výživu sa oplatí začať deň komplexnými sacharidmi. Čo to pre nás znamená? Jednoduché sacharidy, podobne ako cukor, ktorý dobre poznáme, sa v tele vstrebávajú veľmi rýchlo.
Naopak, komplexné sacharidy sa trávia oveľa pomalšie, čo má za následok dlhšie, rovnomernejšie zvyšovanie hladiny cukru v krvi, čo je nevyhnutné pre neustály fyzický a duševný výkon.
Medzi komplexné sacharidy patria škroby, nachádzajúce sa v obilninách, ryži, zemiakoch či strukovinách, a vláknina. Vláknina z potravy má mnoho priaznivých účinkov na naše telo, akými sú napríklad zvýšenie črevnej peristaltiky, podpora črevnej mikroflóry, dlhší pocit sýtosti a v neposlednom rade sa podieľa aj na znižovaní hladiny cukru a cholesterolu v krvi.
Je dôležité vedieť rozoznať, ktoré jedlá obsahujú potrebné sacharidy, pretože niektoré alternatívy raňajok dostupné v obchodoch, napríklad kakaový slimák, ktorý sa “tvári” celozrnne, môže obsahovať viac sacharidov a pridaného cukru ako raňajky, ktoré si pripravíme doma.
Je konzumácia cukru hriechom?
Je dôležité podotknúť, že komplexné sacharidy sami o sebe sladkú chuť jedlám nedodajú. Preto ak máme chuť na sladkú alternatívu raňajok, je potrebné siahnuť aj po jednoduchých sacharidoch.
Podľa aktuálnych odporúčaní WHO by malo maximálne 10 % nášho denného energetického príjmu pochádzať z pridaného cukru. Ak si chcete raňajky dosladiť, využite na to zdravé alternatívy cukru, ako napríklad čakankový sirup alebo med.
Na úlohu cukru vo výžive sú rozdielne názory. Často sa môžeme stretnúť s tvrdením, že cukor je pre náš organizmus škodlivý a nemali by sme ho vôbec konzumovať. Na základe odporúčaní odborníkov na výživu sa však dá povedať, že v rámci zdravého, pestrého a vyváženého jedálnička nemôže striedma konzumácia cukru uškodiť.
Treba si však dávať pozor na skrytý cukor, ktorý bez problémov nájdete v potravinách, ako napríklad kečup, horčica či dokonca čipsy. Základ je teda eliminovať vysoko priemyselné potraviny v jedálničku a, naopak, konzumovať tie základné.
Zdroj: pexels.com
Čo dnes na raňajky?
Príprava vlastných raňajok má mnoho výhod, a to z viacerých dôvodov. Každé ráno si môžete vychutnať čerstvé a výživné jedlá. Potraviny, ktoré si pripravíte doma, budú zaručene čerstvejšie, takže môžu byť bohatšie na vitamíny ako tie, ktoré sú dostupné v obchodoch.
Môžete sledovať skonzumované porcie. Nevýhodou hotových jedál z obchodu je, že len pomerne ťažko môžete skontrolovať porcie a pomery obsiahnutých živín. Existuje niekoľko štúdií, ktoré dokazujú, že ľudia, ktorí si pripravujú jedlá doma, jedia zdravšie a prijímajú menej kalórií.
Môžete ušetriť. Jesť domáce jedlá je zvyčajne oveľa lacnejšie, ako jesť v reštaurácii alebo kupovať spracované potraviny. Plánovanie je veľmi dôležité, aby ste vedeli, kedy budete jesť a čo máte kúpiť. Uľahčí vám to život a predchádzate aj zbytočnému plytvaniu potravinami.
Zdroj: pixabay.com
Máme pre vás niekoľko jednoduchých, ale chutných nápadov na zdravé sladké raňajky.
1. SMOOTHIE
Snáď najjednoduchší a najrýchlejší spôsob prípravy nielen zdravých, ale aj chutných raňajok. Nasypte do misky napríklad ovocie, biely jogurt, ovsené vločky, posypte trochou škorice, všetko zmiešajte a máte chutné a zdravé raňajky, ktoré si môžete pokojne vychutnať aj cestou do práce. Smoothie je rýchly a jednoduchý spôsob, ako dostať do tela výživné látky.
2. CHIA PUDING
Ak máte radi super zdravé chia semienka, pravdepodobne sa vám budú páčiť aj takéto raňajky! Zmes vyrobená z kokosového mlieka, kakaového prášku, roztlačených banánov a chia semienok je plná minerálov a vitamínov. Navyše si ju môžete pripraviť aj večer vopred, takže ráno nebudete meškať do práce!
Zdroj: pixabay.com
3. JOGURT S OVOCÍM
Stará dobrá klasika, ktorou niet čo pokaziť. Nie je nič lepšie, ako zaliať misku ovocného šalátu prírodným jogurtom, ochutiť ho trochou medu a posypať zdravými orieškami. Smotanový jogurt je výborným doplnkom stravy, ktorý doplní vápnik aj bielkoviny, ovocie zas dodá potrebné vitamíny a antioxidanty.
4. KAŠE
Obľúbené a rýchle raňajky, ktoré zahrejú žalúdok a poskytnú energiu na celé dopoludnie. Výber je naozaj široký, veľmi obľúbené sú kaše ovsené, pohánkové, pšenové, ryžové a pod. Obilninu stačí jednoducho uvariť a dochutiť, napríklad medom, vanilkou či škoricou, ktoré zaručene naštartujú metabolizmus. Ozdobiť ju môžeme čerstvým alebo sušeným ovocím a výživné, chutné raňajky sú na svete.
5. PALACINKY
Vedeli ste, že palacinky sa dajú pripraviť aj zo zdravých múčnych zmesí? Ak si ich pripravíte napríklad z ovsených vločiek, môžu to byť jedny z najzdravších raňajok! Podávajte ich s trochou medu, ovocím a orechmi. Zamilujete si ich, pretože sú nielen chutné, ale aj hotové za pár minút.
-m-