Milujete čokoládu, ale dávate si pozor na kalórie? Máme pre vás riešenie

Ste vášnivým milovníkom čokolády a radi si pripravujete čokoládové maškrty aj doma? Potom použite namiesto kakaa karobový prášok, ktorý má menej kalórií a tuku a navyše je prirodzene sladký.

Karobový prášok sa získava z karobových strukov z rastliny, ktorá rastie v Stredomorí. Vzhľadovo je veľmi podobný kakau a má aj podobnú chuť a využitie ako kakaový prášok, preto sa často používa ako jeho alternatíva. Zoženiete ho aj u nás v špecializovaných obchodoch so zdravou výživou.

  • Výhody karobu

Karob je bohatou zásobárňou viacerých živín. Obsahuje cenné antioxidanty (polyfenoly), ktoré chránia pred voľnými radikálmi napádajúcimi naše bunky. Pozoruhodný je obsah vlákniny, ktorá napomáha nielen tráveniu, ale aj znižovaniu cholesterolu v krvi. Svätojánsky chlieb, ako sa karob nazýva, je bohatý aj na vápnik. Ten je dôležitý hlavne pre zdravie kostí a zubov, ale aj pre dobrú zrážanlivosť krvi a udržiavanie pravidelného srdcového rytmu. Obsiahnutý selén je dôležitý pre správne fungovanie imunitného systému a fungovanie štítnej žľazy. Vitamíny zo skupiny B sú dôležité pre nervový systém i fungovanie metabolizmu.

  • Karob má menej tuku i kalórií ako kakao

Kvalitné kakao do zdravého jedálneho lístka patrí. To isté platí aj pre karob, ktorý má však v porovnaní s kakaom niektoré výhody. Má približne o tretinu nižší kalorický obsah, niekoľkonásobne menej tuku a viac živín. Pozitívom je aj to, že keď ho použijete, pokrm už nemusíte sladiť, pretože svätojánsky chlieb je prirodzene sladký.

  • Tipy na použitie karobu

Karob môžete použiť všade tam, kde kakao. Hodí sa do rozličných obilninových kaší, do pudingov či koktailov. Ak dostanete chuť na sladké, pripravte si horúci sladký nápoj.

  • Sladký karobový nápoj

Na prípravu budete potrebovať šálku mlieka, približne polievkovú lyžicu karobového prášku, vanilkovú esenciu a ak sa vám žiada viac sladkej chuti, tak med alebo iné sladidlo na dosladenie. Najprv rozmiešajte karob v troške mlieka, prilejte zvyšok a nechajte zohriať. Dochuťte vanilkou, poprípade medom a podávajte.

  • Domáce čokoládové figúrky

Tento recept je nielen jednoduchý a chutný, ale aj zdravý. Výborná maškrta pre všetkých milovníkov sladkých chutí. Do mixéra dajte šálku mandlí, hrozienka vopred namočené vo vode, približne 2 polievkové lyžice karobového prášku, čajovú lyžičku vanilky a čajovú lyžičku obilninovej kávy. Zmixujte a pridajte kokosový olej, aby vznikla zmes, ktorú dáte do silikónovej formy a necháte na chladnom mieste stuhnúť.


-w-