Milujem víkendové raňajky - pre vajcia!
Milujem víkendové raňajky. Viac druhov pečiva, nátierok, zeleniny a nápojov na jednom stole. Nesmú ale chýbať varené vajíčka. Bez nich by to už neboli kráľovské raňajky. Kto by sa s toľkým výberom piplal v pondelok o piatej ráno. Ani moja drahá polovička nie. Nie sú totiž otvorené obchody.
Novomanželka uvarila päť vajec na tvrdo, vytiahne ich z vody a volá na manžela: „Miláčik, nadrob si tam chlieb a máš polievku...“
Raz pri jednom obchode visel vyblednutý nápis „Aspoň jedno vajce denne.“ A nad nápisom trónila tučná sliepka a čerstvo znesené vajce. Pri pohľade na obrázok som mal chuť prikresliť pod sliepku otvorenú dlaň, aby vajíčko neskončilo na zemi.
Aspoň jedno vajce denne radili kedysi lekári a mysleli to určite dobre. Vyhýbajte sa vajíčkam! Obsahujú nebezpečný cholesterol. Vajíčka ohrozujú naše cievy. Pozor na infarkt, hlásajú naši dnešní lekári a tiež to myslia dobre. Po prečítaní rôznych článkov a kníh o stravovaní a výžive začínam byť zmätený. Život človeka ohrozuje toľko rôznych jedov, že je vlastne zázrak, že ešte žijeme. Prijímam toto poznanie s pokorou a predsa neposlušne. Preto aj vajíčka mnohokrát nespravodlivo zatracované odporúčam do vašej kuchyne. Dajú sa s nimi robiť doslova zázraky. Sú škodlivé, ale chutia. Nemusíme sa s nimi kŕmiť každý deň. Stačí, ak si ich uvaríme na raňajky. Ale ako ich správne uvariť ?
Niekto si povie: Čo je to za nezmysel? Ak nie iné, tak vajíčka uvariť dokážem. Ale to je veľký omyl. Určite je jednoduchšie naučiť sa pripravovať super komplikované palacinky, ako si uvariť vajíčka presne také, aké sme chceli mať.
Na mäkko máme vajíčko uvarené, ak ho ponoríme do vriacej vody a rátame od opätovného varenia tri minúty.
Na hniličku sa vraví vajíčku, ktoré má stuhnutý bielok a krémovo tekutý žĺtok. Varí sa 4 a pol minúty.
Na tvrdo varíme vajíčka vo vriacej vode 8 minút.
Aby vajíčka vo vode nepraskali, nechajme ich najmenej hodinu pred varením mimo chladničky. Pomôže i prepichnutie škrupiny na tupom konci vajíčka. Alebo ak chceme mať istotu, že nám z puknutého vajíčka obsah nevytečie, dáme do vriacej vody dve lyžičky octu. Neviem prečo, ale čiastočne zabráni vytekaniu bielka zo škrupiny.
Stratené vajíčka sa varia bez škrupiny v octovej slanej vode (Na 1 l vody 1 dl octu a malú lyžičku soli). Vajíčko rozbijeme tesne nad vriacou vodou a vypustíme obsah zo škrupiny do vody. Je to pre mňa záhada, ale v tej octovej vode drží pokope.
No prosím. Človek si povie: Varené vajíčka, to je ľahké ako facka. A pritom je to hotová veda. Ja si však nie vždy tepelne upravujem vajíčka. Keď som bol ešte malý, bol u nás vždy dostatok čerstvých domácich vajec. So sladkosťami to bol ale pravý opak. Ak som dostal neodolateľnú chuť na sladké, musel som si poradiť. Všimol som si, čo robí mama pri pečení zákuskov na sviatky. Moje detské bádanie dopadlo tak, že vznikol môj prvý recept: vajcový bubák. (Mimochodom, už ho používa aj môj syn). Do pohára som dal 2 celé vychladnuté vajíčka a dve polievkové lyžice práškového cukru. Rozmixoval a bubák bol hotový. Ako okamžitá náhrada sladkostí ideálne. To bolo ale v časoch, keď salmonelóza ešte nefigurovala v slovníku laikov.
PLNENÉ VAJÍČKA
Na tvrdo uvarené vajíčka rozpolíme, vyberieme žĺtky a vymiešame s ďalšími ingredienciami na penu, ktorú potom vkusne nanesieme na polovice bielkov. Je to lacný a atraktívny pokrm, vhodný ako súčasť obložených mís.
Sardelovú plnku vymiešame zo žĺtkov, rovnakého množstva sardiniek v oleji s trochou horčice a citrónovej šťavy.
Údeninová plnka sa pripraví z pomletej údeniny (saláma, klobása úd. mäso), z horčice a žĺtkov.
Syrová plnka - zmiešame rovnaké množstvo najemno nastrúhaného tvrdého syra so žĺtkom a pridáme trochu kremžskej horčice.
Hubová plnka - na panvici na masle speníme trochu nakrájanej cibule, nadrobno posekané huby a trochu v mlieku namočenej žemle a podusíme. Hotovú zmes pomelieme a zmiešame so žĺtkom.
Ďalšie plnky si môže každý pripraviť podľa toho, čo má rád. Fantázií sa medze nekladú.
Dobrú chuť a náladu
vám želá Švanci.