Mikulášske sladkosti
Keď som bol dieťa, znamenal pre mňa Mikuláš predizbu k Vianociam. Zima už okolo Mikuláša bola, kedysi dokonca aj sneh, a tak pre mňa deň, keď som si ráno našiel v topánkach položených na oblok sladkosti, orechy a iné pochúťky, ale aj uhlie a koks, pre mňa znamenal štart countdownu. Myslím, že pre dnešné deti to nebude úplne odlišné, aj keď vplyvom všadeprítomnej reklamy sa pre ne možno vianočný countdown ráta od konca augusta. :-) V každom prípade, pre mňa malo význam rátať dni do Štedrého večera až od Mikuláša. Čím som bol menší, tým boli tie dni dlhšie a čakanie mučivejšie.
V mojej pomerne nepočetnej rodine s dvoma rodičmi, dvoma sadami starých rodičov, strýkom a tetou, sme si boli vždy veľmi blízko, ale okolo Mikuláša a pred Vianocami sme si boli ešte bližšie. No a k rodinným stretnutiam nevyhnutne patrilo aj niečo na zahryznutie. Tu sú tri recepty, ktoré mám už od detstva dobre overené, lebo ich používala moja babička, neskôr moja mama a teraz nevyužité driemu vo fascikloch. Keďže žijem sám, sú mi nanič. Tak tu ich teda máte, sú vaše! Berte to ako mikulášsku nádielku odo mňa.
Rumové gule
Suroviny:
100 g hrozienok
1 dl tuzemáku
150 g pomletých lieskovcov
100 g práškového cukru
150 g postrúhanej horkej čokolády
Hrozienka namočíme do tuzemáku, prikryjeme a necháme cez noc stáť. Na druhý deň k nim pridáme 100 g pomletých lieskovcov (môžu byť aj vlašské orechy, ale tie rady zhorknú), cukor, 100 g strúhanej čokolády a všetko spolu zľahka premiešame. Z masy formujeme guľky, ktoré obaľujeme v zmesi 50 g zomletých lieskovcov a 50 g strúhanej čokolády a vložíme do papierových košíčkov.
Kokosové gule
Suroviny:
1 balíček detských piškót
50 g masla
30 g práškového cukru
1 balíček vanilínového cukru
50 g kokosovej múčky
1/2 dl tuzemáku
Detské piškóty pomelieme. Maslo, práškový a vanilínový cukor dobre vymiešame. Pridáme kokosovú múčku a za stáleho miešania pridávame mleté piškóty a rum. Všetko spolu dobre zamiešame a formujeme malé guľky, ktoré obaľujeme v kokosovej múčke a vkladáme do papierových misiek.
Makovník a orechovník
Suroviny:
800 g polohrubej múky
40 g droždia
4 žĺtky
4 lyžice oleja
2 lyžice cukru
štipka soli
5-6 dl mlieka
Plnka:
200 g mletých orechov alebo maku
2 dl mlieka
50 g masla alebo stuženého pokrmového tuku
50 g hrozienok
2 lyžice cukru
kôra z pol citróna
1 vanilkový cukor
Na potretie:
2 vajcia
Z vlažného mlieka, trochy múky, cukru a droždia pripravíme kvások. Na dosku dáme múku, pridáme olej, žĺtky, soľ, kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme vykysnúť.
Medzitým si pripravíme plnku: Dáme zovrieť mlieko s maslom, pridáme pomleté orechy alebo mak a odstavíme. Pridáme postrúhanú citrónovú kôru, hrozienka (napučané vo vode), všetko spolu premiešame a dáme vychladnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti, vyvaľkáme asi na hrúbku prsta. Každý diel natrieme plnkou a stočíme do závinu. Plech vymastíme a pomúčime, položíme naň záviny, vrch potrieme rozhabarkovanými vajciami a necháme ešte asi 20 minút kysnúť. Upečieme do zlatista.
Peter Pišťanek