Mikulášske koláčiky

Čo poviete na malú mikulášsku oslavu? Deťom aj dospelým sa určite zavďačíte, keď v tento večer pripravíte sviatočnú náladu so sviatočne prestretým stolom. V obchodoch určite nájdete pestrý výber sladkostí do mikuláškej čižmičky, ale doma pripravené a vyzdobené cukrovinky určite potešia najmä tých najmenších.
 
Perníkový Mikuláš a čert
Potrebujeme: 500 g hladkej múky, lyžičku amónia, 150 g práškového cukru, 3 vajcia, 100 g medu, 3 lyžice perníkového korenia, tuk na plech, vajce na potretie. Múku preosejeme do misky. Amónium zalejeme lyžicou vody. Cukor, vajce a med rozšľaháme, nádobu vložíme do vriaceho vodného kúpeľa a šľaháme, až kým je hmota teplá. Preložíme ju k múke, doplníme precedeným amóniom, korením a zapracujeme na vláčne cesto, prikryjeme ho a necháme v chlade odležať (aj cez noc).  Potom z neho podľa vlastnej fantázie aj za pomoci detí vytvárame figúrky a zdobíme ich ruličkami z cesta. Z cesta môžeme vykrajovať aj iné tvary.

Snehuliaci
Potrebujeme: kysnuté cesto, tuk na plech, vajce na potretie, mak, hrozienka.
Vykysnuté cesto preložíme na dosku a prepracujeme. Z kúskov cesta utvoríme bochníky, vždy tri položíme za sebou na tukom potretý plech, z menších kúskov cesta urobíme klobúčiky. Cesto necháme ešte desať minút kysnúť, potom ho potrieme rozšľahaným vajcom, klobúky posypeme makom, hrozienkami a znázorníme oči, cesto vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia a do zlatista upečieme. Ešte teplých snehuliakov preložíme na podložku a po vychladnutí ich ozdobíme.

Ovocný chlebíček
Potrebujeme: 3 vajcia, 150 g práškového cukru, 150 ml oleja, 150 g polohrubej múky, lyžicu kypriaceho prášku do pečiva, 250 g hrozienok, kandizované alebo sušené ovocie, figy a datle, orechy a oriešky, tuk a múku na formu.
Vajcia rozšľaháme s cukrom, postupne prilievame tuk a našľaháme do peny. Múku preosejeme s práškom, potom premiešame aj s ovocím a orechmi do vaječnej hmoty, naplníme ju do tukom vytretej a múkou vysypanej formy, vložíme ju do rúry vyhriatej na 170 °C a upečieme. Po vychladnutí chlebíček z formy vyklopíme a pocukrujeme.