Meteosenzitivita

Trpíte citlivosťou na prudké zmeny počasia? Bolí vás hlava, kosti, ste malátny alebo podráždený zakaždým, keď to s nami počasie roztočí? Meteosenzitivita patrí k ďalším novodobým diagnózam a najčastejšie postihuje seniorov, reumatikov, astmatikov a ľudí trpiacich srdcovocievnym ochorením. Oslabený organizmus sa nedokáže vyrovnať s vysokými výkyvmi teplôt a tlaku v ovzduší. Reaguje na to ospalosťou, nervozitou, závratmi, migrénou, bolesťou v kĺboch či sťaženým dýchaním.

Náhle oteplenie negatívne pôsobí na pacientov s nízkym krvným tlakom. Ich organizmus sa stáva aktívnejším a pozitívne naladenejším za chladného a vlhkého počasia. Ľuďom s vysokým krvným tlakom môže prudké ochladenie spôsobiť srdcový infarkt či mozgovú príhodu.

Pre ľudský organizmus je priaznivejším vysoký než nízky tlak ovzdušia. Zníženie tlaku má za následok oblačno, vietor a dážď. Takisto platí, že pri nízkom atmosférickom tlaku sa zužujú cievy a zhoršuje sa prekrvenie organizmu. To môže vyvolať zmeny rytmu srdca či silnú migrénu s aurou.

Zamračené počasie, ochladenie, vietor a silný dážď značne ovplyvňujú aj naše duševné zdravie. Človek v takomto nečase môže upadať do depresie, úzkosti, je agresívny, vyčerpaný a ospalý. Práve preto melancholická jeseň a drkotajúca zima patria medzi obdobia zvýšeného počtu ublížení na zdraví, zabití a samovrážd.

Účinným prostriedkom proti meteosenzitivite je strava bohatá na bielkoviny, vitamín C a horčík. Pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu a otužilosť sú taktiež ďalšími zo spôsobov, ako nebyť meteosenzitívnym. Vyhľadať lekársku pomoc by ste mali v prípade, že s určitými výkyvmi počasia sa váš zdravotný stav značne zhoršuje a organizmus je natoľko oslabený, že zo dňa na deň je malátnejší a malátnejší.

Tatiana Kovalčinová