Menštruačné kŕče – bojujte proti nim inak ako tabletkami

Ak patríte do skupiny nešťastníc, ktoré pri menštruácii trápia kŕče, tento článok je presne pre vás. Máme pre vás oveľa lepšie formy vysporiadania sa s bolesťou ako sú lieky.


Skúste to jedlom

Základom elimnovania menštruačných kŕčov je strava. Aj napriek najväčšej chuti nejedzte pred a počas menštruácie sladkosti a pikantné jedlá, tie zaťažujú organizmus a podporujú kŕče. Naopak, zamerajte sa skôr na ryby, zeleninu a ovocie. Vaše telo by malo mať počas tohto obdobia dosť vitamínu B a horčíka. Za nevhodné sa považuje počas „vašich dní“ samozrejme aj alkohol a kofeínové nápoje.

Buďte v teple
Nahrievanie organizmu pôsobí veľmi uvoľňujúco a upokojujúco. Použite nahriaty termofor alebo elektrický teplý vankúš, ktorý si budete prikladať na brucho a kríže. Zachráni vás iste aj horúca sprcha, kúpeľ sa veľmi neodporúča. To isté platí aj o saunovaní počas tohto obdobia.

Čaje
Za prvú a osvedčenú pomoc môžeme považovať čaje. Pomáhajú znižovať bolesť aj kŕče. Blahodárne pôsobí alchemilka obyčajná či šalvia, pravidelným pitím pomôžu upraviť nepravidelný cyklus a pomáhajú pri silnom menštruačnom krvácaní, zmierňujú krvácanie a tiež uvoľňujú kŕče. Utlmiť kŕče a znížiť bolesť dokáže aj materina dúška a dokonca aj zázvor. Ak trpíte prílišným krvácaním, pite prasličku roľnú, tiež pomôže krvácanie zmierniť.

Obklady
Pokojne môžete spojiť aj teplo s bylinkami a dopriať si horúce obklady, ktoré sa robia z byliniek šalvie, valeriány a materinej dúšky. Nechajte ich vylúhovať ako čaj a obklady prikladajte na podbruško. Dokonale tlmia silné menštruačné bolesti a silné krvácanie.

Tipy na záver
Na záver máme pre vás pár tipov, o ktorých ste možno netušili. Ak potrebujete vyrovnať pravidelnosť vašej menštruácie dajte si sirup. Nemáme na mysli sirupy z lekárne. Jedná sa o domáce ovocné sirupy ako malinový, ríbezľový, jahodový a egrešový sirup. Užívajte dvakrát denne jednu lyžičku. Menštruačné kŕče dokáže zmierniť aj sex, aj keď vieme, že chuť počas menštruácie nie je bohvieaká. Orgazmus však pomáha prekrvovať orgány a účinne znižuje menštruačné bolesti.

Autor: Andrea Zummerová