Melónovo - broskyňový džem
Ingrediencie:
1/2 kg žltého melóna,
1/2 kg broskýň,
šťava a šupa z 1 chemicky neošetreného citróna,
1 kg želírovacieho cukru
1 balíček gelfix.
Postup:
Melón rozpolíme, vyškriabeme zrniečka, olúpeme a dužinu pokrájame na kocky. Broskyne prelejeme vriacou vodou, aby sa dali dobre ošúpať, stahneme kožu, vykôstkujeme a tiež nakrájame na malé kocky. Nakrájané ovocie zamiešame v hrnci s citrónovou šťavou a šupkou a pretláčačom zemiakov roztlačíme, ale nie úplne. Do zmesi vmiešame želírovací cukor a gelfix a povaríme cca 4 min. na silnom ohni. Ihneď nalievame do pripravených zatáčacích pohárov, ktoré dobre uzavrieme a na 5 minút postavíme hore dnom.