Medvedí cesnak, jarná cibuľka a pažítka. S čím všetkým pomôžu?
S príchodom jari je svet krajší i nám je akosi veselšie. Slnečné lúče prebudia prírodu a my si môžeme vychutnávať prvé jarné pochúťky. Ktoré sa oplatí jesť a prečo?
- Medvedí cesnak
Medzi jarnými bylinkami je medvedí cesnak pokladom – slúži na dokonalé prečistenie organizmu a jeho posilnenie po zime, veď mnohí majú oslabenú imunitu, nedostatok energie, sú zahlienení alebo majú kožné problémy. Je teda stvorený na jarnú ozdravnú kúru. Lístky môžeme nasekať na celozrnný chlieb alebo použiť na dochutenie rôznych jedál.
Ak cesnak zbierame v lese, treba si dať pozor na niekoľko vecí – lístky sa vždy zbierajú pred kvitnutím. Takisto si dávame pozor, aby sme si cesnak nezamenili, napríklad s jesienkou obyčajnou či konvalinkou. Najlepšie je k cesnaku privoňať, pretože jeho aróma je najlepším poznávacím znamením.
Náš tip: Tinktúra z medvedieho cesnaku
Keďže je medvedí cesnak sezónnou záležitosťou, môžeme si z neho pripraviť tinktúru. Do fľaše dáme umyté nakrájané lístky, poprípade cibuľky, zalejeme ich kvalitnou pálenkou a na 2 týždne uložíme na slnečné a teplé miesto. Denne sa užíva 10 – 15 kvapiek rozriedených vo vode.
- Jarná cibuľka
Jarnú cibuľku môžeme konzumovať po celý rok, jej benefity však oceníme aj na jar. Má lahodnú chuť a možno ju pridať takmer do každého slaného pokrmu. Obsahuje zaujímavé množstvá niektorých vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Za zmienku stoja vitamín C, vitamíny skupiny B, betakarotén i vitamín K. Z minerálov sa v nej nachádzajú horčík, draslík, mangán, meď. Samozrejme, nechýba ani vláknina a organické zlúčeniny podporujúce zdravie. Je teda vhodnou prevenciou proti chrípke a prechladnutiu, zvyšuje obranyschopnosť, prispieva k dobrému tráveniu, pomáha pri astme a artritíde. Okrem toho znižuje cholesterol a krvný tlak, za čo sú zodpovedné hlavne zlúčeniny síry. Zastúpený chróm reguluje hladinu krvného cukru.
Náš tip: Tvarohová nátierka s jarnou cibuľkou
Na jej prípravu budeme potrebovať 250 g tvarohu, niekoľko lyžíc mlieka na zriedenie, himalájsku soľ na dochutenie a jarnú cibuľku s vňaťou. Najprv rozmiešame tvaroh s mliekom, dochutíme soľou a nakoniec pridáme nakrájanú jarnú cibuľku s vňaťou.
- Pažítka
Aj pažítka je spojená s jarou a pre mnohých aj s obdobím detstva, keď sme si pochutnávali na chrumkavom chlebe s maslom a pažítkou. Pažítka je prospešná, napríklad kvôli zaujímavému obsahu vitamínu C (má ho viac ako jarná cibuľka), ďalších antioxidantov, vitamínov a minerálov, ktoré prospievajú zdraviu. Pravidelná konzumácia prispieva k správnemu fungovaniu srdca, podporuje zdravie kostí, a dokonca chráni pred niektorými druhmi rakoviny. Je to aj vďaka obsahu kvercetínu a ďalších flavonoidov. Zaujímavé je aj zastúpenie betakaroténu, teda provitamínu vitamínu A. Ten pôsobí ako silný antioxidant, zlepšuje imunitu, zdravie očí i pokožky.
Náš tip: Jarné zemiaky
Na prípravu tohto ľahko stráviteľného pokrmu budeme potrebovať 1 kg nových zemiakov, 250 tvarohu, 120 g masla, pažítku podľa chuti a soľ. Ako na to? Zemiaky umyte, zalejte vodou, osoľte a dajte variť. Medzitým si vidličkou roztlačíme tvaroh, maslo rozpustíme a pažítku nakrájame. Zemiaky očistíme, dáme na tanier, pridáme k nim tvaroh, maslo a pažítku.
-w-