Medveď Focaccia
ČO POTREBUJETE:
- 5 g čerstvého droždia
- 75 ml vlažnej vody
- 1 štipka cukru
- 125 g múky (typ 550)
- 3 lyžice olivového oleje
- 2 štipky soli
- 2 paradajky
- 1 hrsť bazalkových listov
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžica strúhaného parmezánu
- sol´ a korenie na dochutenie
- Forma na pečenie v tvare zlatých medveďov
POSTUP:
V miske zmiešajte droždie s vlažnou vodou a štipkou cukru, kým sa nerozpustí. Pridajte múku a prikryté cesto nechajte 10 minút odpočívať.
Potom pridajte olivový olej a soľ a všetko spracujte rukami do hladka. Cesto prikryte a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu.
Predhrejte rúru na 220 °C na hornom a dolnom ohreve. Formu potrite tenkou vrstvou olivového oleja a posypte trochou morskej soli. Cesto opäť dobre vypracujte, vložte ho do formy a dobre ho pritlačte. Cesto nechajte ešte 10 minút kysnúť. Potom prstami urobte do cesta malé priehlbiny, povrch pokvapkajte olivovým olejom a posypte morskou soľou. Formu vložte do rúry a medvedíka focacciu pečte 25 minút.
Medzitým umyte paradajky, rozštvrťte ich, odstráňte stopky a zvyšok nakrájajte na malé kúsky. Bazalku umyte, osušte a nahrubo nastrúhajte. Olúpte strúčik cesnaku a rozdrvte ho najemno. Všetko zmiešajte s parmezánom a 2 lyžicami olivového oleja v miske a dochuťte soľou a korením.
Ešte teplé medvede focaccia vyberte z formy a podávajte s paradajkami.