Medúzin príbeh ožíva. Aténino dieťa

Strhujúce prerozprávanie jedného z najdôležitejších príbehov gréckej mytológie.
Aténino dieťa je 1.diel novej fascinujúcej série Grécke ženy.

Niektorí ľudia veria, že obludy sa obludami už narodia. Že niektoré tvory, alebo skôr netvory, prídu na svet so srdcom plným zžieravej temnoty a obyčajná ľudská láska nemá nádej ju skrotiť. Niektorí veria, že takéto duše nemôžu byť vykúpené, pretože na vykúpenie nemajú nárok. Zo svojej podstaty sú to beštie, ktoré túžia iba vniesť chaos do života každého, kto im skríži cestu. Sú pomstychtivé, plné zášti a nezaslúžia si nič, než naše opovrhnutie.

Keď sa mladá Medúza, známa svojou nesmiernou krásou, stane kňažkou v chráme bohyne Atény, ešte netuší, aká vrtkavá je priazeň bohov. Zasväcuje svoj život pomoci iným, no keď sa sama stane obeťou božských hier, nikto jej nepomôže. Ani bohyňa nevypočuje jej prosby o pomoc namiesto toho kruto potrestá ju aj jej nevinné sestry. Stávajú sa z nich obávané Gorgóny.

O tisíce rokov neskôr, keď svet už zabudol na ich mená a ľudský pôvod, vydáva sa hrdina Perseus na cestu. Nie preto, aby získal slávu, ale preto, aby zachránil svoju matku z rúk tyrana. Sprevádza ho priazeň bohov, no zdá sa, že jeho stret s Medúzou je nevyhnutný. Dokáže sa vymaniť zo zástupu tých, ktorí zlyhali, alebo sa zaradí k stovkám kamenných sôch, ktoré zdobia ostrov Gorgón.

Aténino dieťa je pútavá historická fikcia, do súčasnej podoby prerozprávaný mytologický príbeh, ktorý zaujme starších aj mladých. Medúzin príbeh bol už veľakrát prerozprávaný, no podľa mnohých čitateľov je toto najlepšia verzia. Ľahký a čítavý štýl písania, napínavý príbeh, miestami smutný, no rozhodne dojímavý a emocionálne nabitý.

Hannah Lynn je oceňovaná autorka – začínala dystopickým románom, pokračovala fiktívnym príbehom s mystery prvkami, za ktorý dostala aj literárnu cenu. Hannah bola učiteľkou fyziky, cestovala po celom svete – napríklad bola v Thajsku, Malajzii, Jordánsku, Rakúsku, Veľkej Británii a odjakživa rada písala.
Na konte má viac ako 20 kníh, ktoré preložili do dvanástich jazykov. Jej prvý historický román Aténino dieťa ocenili v roku 2020 na Independent Publishers Awards, a to zlatou medailou.

„Prečo sú ženy považované za nestabilné? Držia v ruke nôž častejšie ako muži, a predsa nedobodajú svojich manželov na smrť, keď sa boja nevery. Ženy sa spájajú v priateľstvách silnejších než oceľ, a aj tak to nie sú ony, ktoré mlátia manželov v skupinách pre najmenší náznak krivdy. Ženy netúžia po jednom milencovi za druhým. Nevyznávajú lásku len preto, aby svoje slová vzali späť pri pohľade na tmavšie vlasy či krajšie oči. Neustále nás nazývajú nerozumnými. Vraj sme ovládané pocitmi. Neopíjame sa tak, ako muži, neurážame cudzincov a nehádžeme kameňmi na protestoch. Tam, kde muži siahajú po meči, ženy používajú slová. Prečo sme vždy druhé? Prečo je to tak, bohyňa? Prečo sme stále tie druhé?“

.