Med sa vám zíde počas zimy. Aké sú jeho účinky?

Med je pokladom pre zdravie i krásu. Jeho účinky sú na nezaplatenie aj počas chladných mesiacov roka.

Med od poctivých slovenských včelárov je chutnou a zdravou pochúťkou počas celého roka, avšak v zime je obzvlášť prospešný. Pomôže upokojiť boľavé hrdlo, uspokojí chute na sladké a navodzuje pokojný spánok. Počas chladných mesiacov roka zvláčni suché pery či popraskanú pokožku. Čo by ste mali vedieť o tekutom zlate?

Patrí medzi zdravšie alternatívy bieleho cukru

Veľa ľudí rieši otázku, ako nahradiť biely cukor v jedálničku. Jednou zo zdravých náhrad cukru je práve med. Samozrejme, hoci je med neporovnateľne zdravší a aj chutnejší ako biely cukor, je tiež významným zdrojom fruktózy a glukózy, a preto ho treba konzumovať s rozumom.

Netreba zabúdať na to, že med je skvelým zdrojom energie. Neváhajte ho použiť ako súčasť jedál pred i po tréningu, pretože pred tréningom dodá energiu a po ňom urýchli regeneráciu svalstva.

Zdroj: pixabay.com

Pomáha pri bolestiach hrdla i kašli

Med má protizápalové vlastnosti a obsahuje množstvo antioxidantov. Počas zimy vám pomôže s upokojením boľavého hrdla i vykašliavaním. Výborne funguje samotný med, alebo si pripravte osvedčený recept starých materí, teda cibuľový sirup. Nadrobno nakrájanú cibuľu zalejte medom, nechajte hodinu či dve odstáť a po lyžičkách konzumujte počas celého dňa.

Je pomocníkom pri nespavosti

Kvalitný a dostatočne dlhý spánok je neodmysliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu. V dôsledku hektického života či nesprávnej životosprávy má však veľa ľudí so spánkom problém. Dlhodobá spánková deprivácia vedie k množstvu zdravotných problémov. Ako si pomôcť? Za vyskúšanie stojí med.

Spánku napomáha tak, že doplní zásoby glykogénu v pečeni a zároveň obsahuje aminokyselinu tryptofán, ktorá je prekurzorom serotonínu. Keďže ide o hormón dobrej nálady, s pozitívnym naladením sa zaspáva ľahšie.

Pomáha hojiť pokožku

Počas zimy dostáva zabrať najmä suchá pleť, pretože je vystavená prudkým výkyvom teplôt. V dôsledku toho je podráždená, začervenaná a šúpe sa. Úľavu prináša med. Stačí ho naniesť na pokožku a nechať chvíľu pôsobiť. Výborné účinky dosiahnete zmiešaním s panenskými olejmi, ako je olivový či kokosový. Je možné ho použiť aj na zmiernenie príznakov akné či ekzému.

Med má protizápalové vlastnosti, čiže si poradí aj s drobnými ranami či popáleninami.

Zdroj: pixabay.com

Zmierňuje zápaly

Protizápalové vlastnosti medu možno využiť pri množstve ochorení, vrátane infekcií močových ciest. Dokonca sa spája s prevenciou cukrovky, ktorá patrí medzi často sa vyskytujúce chronické ochorenia.
Mirka