MED náš každodenný

 

Pomaly sa začína medová sezóna, a tak Vám ponúkame malú prehliadku toho, čo med je a aké jeho druhy poznáme. Nie je to až také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Aj tu platí: „Nie je med ako med!“
 
1.Prvý dôležitý fakt je výskyt ich základných zložiek. Hovoríme o medoch kvetových, medovicových a miešaných.
2.Druhé rozdelenie je v závislosti od ročného obdobia. To sú medy jarné, letné a medy z neskorej znášky.
3. Podľa sfarbenia máme na výber z viacerých druhov ako sú napríklad medy vodojasnej farby, jasnožlté, citrónovožlté, zlatožlté, červenohnedé a tmavohnedé zo zelenkastým odtieňom.
 
Najznámejšie druhy medov sú prevažne z ovocných stromov, agátové, lipové, medy z lúčnych kvetov, z poľných kultúr ako sú repka, ohnica, či horčica a medy medovicové, ktoré sú tekutejšie.
 
Rôzne druhy medov majú rozdielnu konzistenciu, farbu, chuť, vôňu, obsah cukrov a tak máte možnosť vybrať si zo širokej palety tohto prírodného lieku. Keď už sme spomenuli liečivé účinky medu, práve vysoký obsah glukózy a fruktózy je to, čo nás po požití medu poháňa dopredu. Nielen po fyzickej, ale aj po duševnej stránke. Naše telo potrebuje každodenný prísun stavebných, pohonných a ochranných látok. A práve med je vhodnou potravinou a zároveň aj liečivom, ktoré tieto látky obsahuje. Jeho využitie ako vhodného liečiva pri rôznych chorobách je rokmi overené. Používa sa pri chorobách srdca, pečene, žalúdka, čriev, močového ústrojenstva, pri chrípkových stavoch, kašli. Aj keď trpíte nespavosťou, únavou, alebo ste vyčerpaný, lyžička medu je tým správnym zdrojom stratenej energie.
Na záver jedna perlička. Med svojím obsahom fruktózy pomáha spaľovať alkohol. Ak potrebujete rýchlo vytriezvieť ideálne je zjesť 125 g medu. Akého druhu štúdia neuvádza.
 
Katarína Matušková