McDonald – koho nápad?


Slávny hamburger má za sebou kus histórie. Nápad s rýchlou obsluhou a používaním papierového riadu skrsol v hlave bratov McDonaldovcov, ktorí sa sklamaní odsťahovali v roku 1930 z Hollywoodu. Tam im neprialo šťastie, a tak si otvorili reštauráciu v mestečku San Bernardin. I keď oni s myšlienkou rýchleho občerstvenia prišli, bol tu niekto iný, kto túto myšlienku ďalej vypiplal a rozšíril do všetkých kútov sveta.
 
Jedného dňa v roku 1954 k nim zavítal pán Kroc, obchodný cestujúci, ktorý predával mixéry. Prekvapilo ho, že McDonaldovci ich chcú rovno osem. Keď uvidel reštauráciu bratov, v ktorej vládla úplná čistota, cez presklenené steny sa hemžili zákazníci a obsluha bola rýchla a organizovaná, ostal ohromený. Ako obchodný cestujúci precestoval Ameriku krížom – krážom, preto v momente uvidel silné miesta tohto podnikania. Obyčajná pracovná cesta sa okamžite zmenila na cestu historického významu.
 
Keď oslovil McDonaldovcov s plánom, aby otvorili sieť týchto reštaurácií po celej krajine, skromní McDonaldovci veľa záujmu neprejavili. Nakoniec sa predsa len dohodli, že Kroc bude predávať ich licencie a deliť sa s nimi o zisk. Toto sa neukázalo ako úspešné, a tak Kroc otvoril neďaleko Chicaga prvú reštauráciu s rýchlym občerstvením – a tá mala slušný úspech.
Kroc chcel však sieť reštaurácií, a preto ustavične zlepšoval procesy aj samotné produkty. Dokonca si založil výskumné laboratórium na určenie najvhodnejších pomerov a váhy hamburgerov a ďalších jedál. Krocov úspech začali ohrozovať nedorozumenia s McDonaldovcami. Vyplatil McDonaldovcov a pustil sa ešte tvrdšie do práce. Boril sa s problémami od splácania úverov až po konkurenčné súboje, rozpadla sa mu rodina, ale on sa nevzdával svojho sna. V roku 1972 mala spoločnosť 2200 pobočiek a obrat miliardu dolárov.
 
Dnes McDonald pozná každý. Za myšlienkou dômyselnej prípravy rýchleho občerstvenia sú však hodiny a hodiny úmornej práce – predovšetkým Raymonda Kroca, ktorý veril svojmu snu.
 
Ivana Rodáková