Máte radi exotické maškrty? Pochutnajte si na haďom ovocí

Máte radi exotické maškrty? Pochutnajte si na haďom ovocí

Prečo práve názov hadie ovocie? Nuž preto, lebo svojím vzhľadom pripomína kožu hada. Je však zdravé a ako to jesť?

Aj u nás sa môžete v niektorých supermarketoch s týmto exotickým ovocím stretnúť. Ovocie rastie na palmových stromoch v Indonézii, Malajzii a Bruneji. Na prvý pohľad vás zaujme svojím vzhľadom. Plody majú tvar vajíčka, poprípade hrušky a dorastajú do dĺžky 5 centimetrov. Sú žltohnedej až červenohnedej farby. Povrch pripomína hadiu kožu. Ako toto ovocie chutí? Ak by sme ho chceli prirovnať k  známejším druhom ovocia, chuťou môže pripomínať niektoré odrody jabĺk či ananás v kombinácii s citrónom. Často býva označené nielen ako hadie ovocie, ale aj ako „salak“ či „snake fruit“.

Živiny v haďom ovocí

Pokiaľ milujete neznáme chute a radi dodáte telu výživné látky, salak je dobrou voľbou. Nachádza sa v ňom veľa vitamínov, minerálov, stopových prvkov i organických zlúčenín. Obsahuje aj vlákninu a malé množstvo proteínov. Z minerálov sú zastúpené vápnik, železo, draslík a fosfor. Čo sa obsahu vitamínov týka, sú to hlavne vitamíny C a A. Ak si sledujete denný príjem kalórií, skonzumovaním 100 gramov hadieho ovocia prijmete cca 80 kalórií.

S akými zdravotnými problémami vám pomôže?

Pre obsah vitamínu A prospieva zraku. Teda okrem mrkvy očiam robí dobre aj hadie ovocie. Vláknina prospieva tráveniu, čiže pomôže pri nepravidelnom vyprázdňovaní i hnačke. Tým pádom aj pri hemoroidoch. V krajinách, odkiaľ pochádza, sa používa aj pri pálení záhy.

Je zdrojom antioxidantov, teda spomaľuje starnutie a chráni pred chorobami. Hadiemu ovociu sa hovorí aj „memory fruit“, to znamená, že konzumácia podporuje pamäť a koncentráciu.

-w-