Máte radi exotické maškrty? Pochutnajte si na haďom ovocí

Prečo práve názov hadie ovocie? Nuž preto, lebo svojím vzhľadom pripomína kožu hada. Je však zdravé a ako to jesť?

Aj u nás sa môžete v niektorých supermarketoch s týmto exotickým ovocím stretnúť. Ovocie rastie na palmových stromoch v Indonézii, Malajzii a Bruneji. Na prvý pohľad vás zaujme svojím vzhľadom. Plody majú tvar vajíčka, poprípade hrušky a dorastajú do dĺžky 5 centimetrov. Sú žltohnedej až červenohnedej farby. Povrch pripomína hadiu kožu. Ako toto ovocie chutí? Ak by sme ho chceli prirovnať k  známejším druhom ovocia, chuťou môže pripomínať niektoré odrody jabĺk či ananás v kombinácii s citrónom. Často býva označené nielen ako hadie ovocie, ale aj ako „salak“ či „snake fruit“.

Živiny v haďom ovocí

Pokiaľ milujete neznáme chute a radi dodáte telu výživné látky, salak je dobrou voľbou. Nachádza sa v ňom veľa vitamínov, minerálov, stopových prvkov i organických zlúčenín. Obsahuje aj vlákninu a malé množstvo proteínov. Z minerálov sú zastúpené vápnik, železo, draslík a fosfor. Čo sa obsahu vitamínov týka, sú to hlavne vitamíny C a A. Ak si sledujete denný príjem kalórií, skonzumovaním 100 gramov hadieho ovocia prijmete cca 80 kalórií.

S akými zdravotnými problémami vám pomôže?

Pre obsah vitamínu A prospieva zraku. Teda okrem mrkvy očiam robí dobre aj hadie ovocie. Vláknina prospieva tráveniu, čiže pomôže pri nepravidelnom vyprázdňovaní i hnačke. Tým pádom aj pri hemoroidoch. V krajinách, odkiaľ pochádza, sa používa aj pri pálení záhy.

Je zdrojom antioxidantov, teda spomaľuje starnutie a chráni pred chorobami. Hadiemu ovociu sa hovorí aj „memory fruit“, to znamená, že konzumácia podporuje pamäť a koncentráciu.

-w-