Máte problémy so srdcom? Pomôže hloh obyčajný

Údajne sa hloh kedysi používal ako ochrana pred negatívnou energiou. Dnes sa považuje hlavne za prostriedok posilňujúci srdce a bojujúci proti depresiám, prehnanému strachu a úzkostiam.

Hloh ako poklad pre srdce

Pravidelné pitie čaju z hlohu má pozitívny vplyv na kardiovaskulárny aparát. Je prevenciou artériosklerózy a zlepšuje celkové prekrvenie hlavne vencovitých tepien. Podieľa sa aj na znížení krvného tlaku. Okrem toho upravuje srdcový rytmus, zlepšuje zásobovanie ciev kyslíkom a živinami. Ak však máte vážnejšie problémy so srdcom a užívate lieky, poraďte sa o používaní čaju, tinktúry či prášku z hlohu s lekárom.

Proti stresu, strachu i pre lepší spánok

Pozitívnych účinkov hlohu obyčajného je však oveľa viac. Obsahuje látky, ktoré pozitívne vplývajú na nervovú sústavu. Ak máte sklony k depresii, prehnanému strachu a úzkosti, pite pravidelne hlohový čaj. Odporúča sa piť aj pri problémoch s nespavosťou. Keďže hloh vplýva priaznivo nielen na cievy v oblasti srdca, ale napríklad aj nervovej sústavy, tak môže pomôcť aj pri ťažkostiach s migrénou.

Príprava čaju z hlohu

Výhodou hlohu je i to, že čaj z neho možno piť aj dlhodobejšie bez negatívnych účinkov. Na jar sa zbierajú kvety spolu s listami, v jesennom období sú zasa k dispozícii červené plody. Na zápar možno použiť kvet spolu s lístkami. Na šálku čaju sa zvyčajne používa čajová lyžica drogy, ktorá sa zaleje vriacou vodou a nechá lúhovať 5 minút. Piť sa môžu 3-4 šálky denne, v prípade problémov s nespavosťou jedna šálka asi 2 hodiny pred spaním.

Posilňujúca kúra z hlohu

Pravidelným pitím čaju alebo užívaním tinktúry z hlohu v odporúčaných dávkach môžeme organizmus posilniť. Ak nemáte žiadne konkrétne problémy, postačí preventívna kúra v trvaní 4-8 týždňov. Pri konkrétnych zdravotných ťažkostiach možno jej trvanie predĺžiť (absolvovanie kúry konzultujte s lekárom).

Domáca hlohová tinktúra

Hloh kvitne v mesiacoch máj až jún. Ak stihnete nazbierať kvety spolu s lístkami, môžete si pripraviť tinktúru, ktorá vám pomôže napríklad so znížením vysokého krvného tlaku. Príprava je jednoduchá. Na 10 gramov kvetov budete potrebovať 100 ml 60-percentného liehu. Kvety dajte do uzatvárateľnej nádoby, zalejte liehom a nechajte 14 dní odpočívať. Potom zmes preceďte. Zvyčajne sa tinktúra užíva v množstve 20-40 kvapiek.

-w-