Máte problém s hojením rán? Pomôžu vám vybrané druhy potravín!

Stačí malý škrabanec a trvá niekoľko dní, kým sa vám zahojí? Čaká vás operačný zákrok a chcete pomôcť svojmu telu so zahojením pooperačných rán? Zotavujete sa so športového zranenia? Potom by ste sa mali sústrediť na konzumáciu potravín, ktoré obsahujú látky, ktoré pomáhajú organizmu zahojiť rany.
 
Kurkuma je bohatá na antioxidanty a zlepšuje hojenie rán
Kurkuma je neodmysliteľnou koreninou v indickej kuchyni. Korenina je súčasťou ajurvédy, kde sa napríklad používa na výrobu špeciálnej zmesi, ktorá sa prikladá priamo na ranu. Vďaka tomu sa rany lepšie a rýchlejšie hoja. Kurkuma je zároveň známa svojimi protizápalovými účinkami. Je vhodná i pre liečbu tráviacich problémov a na prečistenie organizmu. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi a chráni pred rakovinovými ochoreniami. Podieľa sa na zvyšovaní obranyschopnosti organizmu.
 
Včelí med ako prírodné sladidlo prináša množstvo výhod
Vo včeľom mede je zastúpená pestrá paleta vitamínov a minerálov, ktoré robia z medu naozaj liečivý zázrak. Jedným z významných prínosov je znižovanie zápalu, bolesti a prípadných opuchov. Mnohé látky v mede pôsobia antibakteriálne a uľahčujú hojenie rán. Sladenie včelím medom je neporovnateľne lepšou alternatívou ako biely rafinovaný cukor.
 
Všeobecné odporúčania pre lepšie hojenie rán sú nasledovné:
1. Zamerajte sa na konzumáciu potravín, v ktorých sú bohato zastúpené zinok a železo. Zinok je obsiahnutý v morských rybách, mäse, mliečnych produktoch, strukovinách a orechoch. Železo je zastúpené v tmavej listovej zelenine, strukovinách i mäse.
 
2. Pri akýchkoľvek zdravotných problémoch je potrebné sústrediť sa na konzumáciu najvýznamnejšieho antioxidantu, ktorým je vitamín C. Céčko sa nachádza predovšetkým v rôznorodom ovocí a zelenine.
 
3. Okrem spomínaných vitamínov a minerálov má súvislosť s hojením rán aj vitamín A. Nachádza sa v listovej zelenine, oranžovej a červenej zelenine i ovocí.
 
4. Štvrtým predpokladom rýchlejšieho hojenia rán sú aminokyseliny, ktoré sa nachádzajú v kuracom mäse, rybách, vajíčku, tmavej ryži, orechoch a semenách.
 
MIMI
Obrázok: freedigitalphotos.net, stockimages