Máte po štyridsiatke či päťdesiatke? Tieto potraviny sú kľúč k zdraviu a pohode

Počas života sa neustále vyvíjame a s tým súvisia aj zmeny, ktorými prechádza naše telo. U žien tieto zmeny súvisia aj s menštruačným cyklom a hormónmi. S vekom približujúcim sa štyridsiatke či päťdesiatke sa mení ženský cyklus a prichádza menopauza.

Aby sme sa aj v tomto veku udržiavali v pohode a zdraví, je dobré zahrnúť do svojho života určité úpravy životného štýlu, hlavne stravovacích návykov.

Čo sa deje po štyridsiatke

Po štyridsiatke nás môže nepríjemne prekvapiť pokles energie, častejší hlad a s tým spojené aj mierne priberanie na váhe.

Pomôcť si v tomto období môžeme vhodným výberom potravín. Na čo sa zamerať?

Bielkoviny

Bielkoviny sú dôležité pre kvalitu svalovej hmoty, ktorá má tendenciu s vekom klesať. Odporúča sa zahrnúť do stravy kvalitné zdroje bielkovín, ako sú:

  • Chudé mäso

  • Ryby a morské plody

  • Vajcia

  • Mliečne výrobky

  • Strukoviny (fazuľa, šošovica, cícer)

  • Orechy a semená

Vláknina

Vláknina je prospešná pre správnu funkciu tráviaceho systému a môže pomôcť proti priberaniu na hmotnosti.

Zamerajme sa preto na potraviny ako:

  • Ovocie a zelenina

  • Celozrnné produkty

  • Strukoviny

  • Orechy a semená

Vitamíny a minerály

Po štyridsiatke je tiež potrebné zamerať sa na príjem niektorých vitamínov a minerálov, aby sme nášmu telu zabezpečili všetko, čo potrebuje. Ide najmä o nasledovné:

  • Vápnik a vitamín D pre zdravé kost (nachádzajú sa v mliečnych výrobkoch, tučných rybách a obohatených potravinách, vaječnom žĺtku, strukovinách, maku a ďalších). Vstrebávanie vápnika možno podporiť pravidelnou fyzickou aktivitou, najmä chôdzou či behom.

  • Vitamín B12 pre nervový systém (jeho zdrojom sú mäso, ryby, mliečne výrobky a obohatené potraviny).

  • Železo pre tvorbu červených krviniek, pomáha tiež predchádzať únave a malátnosti. (nachádza sa hlavne v červenom mäse, strukovinách, či melase)

                                 Zdroj: freepik.com

Fermentované potraviny

Veľmi prospešné sú aj fermentované potraviny, ktoré ovplyvňujú baktérie v našom čreve, prispievajú k udržiavaniu správnej hladiny cukru v krvi, podporujú zdravie srdca a môžu pomôcť proti hormonálnym výkyvom. Oplatí sa zaradiť do stravy jogurt, miso, kefír a rôznu fermentovanú zeleninu, ktorú si dokážeme jednoducho vyrobiť aj doma.

Po päťdesiatke

Po päťdesiatke sa v strave snažíme zamerať navyše aj na podporu zdravia mozgu a srdca. Preto je dobré do stravovacieho plánu zahrnúť zopár ďalších prvkov.

Horčík

Dôležitý pre funkciu svalov a nervovej sústavy. Nachádza sa v orechoch, semenách, celozrnných produktoch a tmavej listovej zelenine.

Omega-3 mastné kyseliny

Tieto látky prospievajú zdraviu srdca, mozgu, kostí i svalov a pomáhajú tiež regulovať hladiny hormónov.

Po 50-tke by sme sa mali snažiť jesť častejšie potraviny, ako sú losos, sardinky a makrela, orechy a semená.

                                        Zdroj: freepik.com

Fytoestrogény

Fytoestrogény sú zlúčeniny, ktoré sa vyskytujú v rastlinách a majú podobný účinok ako estrogény v tele. Počas menopauzy dochádza k poklesu hladiny estrogénu, preto môže byť nápomocné pridať do stravy potraviny bohaté na fytoestrogény.

Patria sem sója, ľanové semienka, chia semienka, tofu a mnoho ďalších. Vďaka tomu možno predchádzať niektorým príznakom menopauzy a podporiť celkové zdravie v tomto období.

Zaradením týchto potravín si môžeme aj vo vyššom veku udržiavať lepšie zdravie a pohodu. Ak k tomu ešte pridáme pravidelný pohyb, dostatok spánku a dobrý pitný režim spolu s antistresovými aktivitami, urobíme pre naše zdravie naozaj veľa.

 

Zdroj foto: freepik.com