Máte osteoporózu? Tieto potraviny doplnia do tela vápnik

Riziko vzniku osteoporózy rastie s pribúdajúcim vekom. Dôležitým faktorom je strava a celkový životný štýl.

Rednutiu kostí možno zabrániť vhodnou aktivitou a zdravou stravou, ktorá by mala byť bohatá na vápnik a vitamín D. Najlepším zdrojom vápnika sú prirodzené potraviny. Voľte pestrosť, pretože vápnik môžete čerpať nielen z mlieka a mliečnych výrobkov, ale aj z mnohých ďalších potravín. To je dobrá správa pre všetkých, ktorí mliečnym výrobkom neholdujú alebo trpia neznášanlivosťou laktózy. Snažte sa odporúčanú dennú dávku vápnika (800 až 1200 mg) rozložiť rovnomerne na celý deň. Tiež treba myslieť na to, že príliš veľa soli, kofeínu a bielkovín v strave môže spôsobiť nadmerné vyplavovanie vápnika, a teda zhoršenie osteoporózy.

Okrem toho, že nedostatok vápnika sa môže prejaviť rednutím kostí, môže viesť i k svalovým kŕčom, malátnosti, nechutenstvu či problémom so srdcovým rytmom. Dobrým zdrojom vápnika je syr s nízkym obsahom tuku, ako napríklad mozzarella. Sto gramov tohto syra obsahuje až 960 mg vápnika, v rovnakom množstve mlieka či jogurtu nájdete iba 183 mg vápnika.

  • Listová zelenina

Konzumácia listovej zeleniny má mnoho zdravotných výhod. Jednou z nich je aj slušný obsah vápnika. Ak si na tanier naservírujete 100 g listovej zeleniny, doplníte do tela okolo 120 mg kalcia. Na výber máte viacero alternatív – špenát, žeruchu, kel, rukolu atď.

  • Čínska kapusta

Vhodným spestrením jedálnička a navyše zásobárňou vápnika je aj čínska kapusta. 100 gramov poskytne telu viac ako 100 mg kalcia. Čínska kapusta je výborná napríklad do šalátov. Jej benefitom je aj to, že znižuje hladinu cholesterolu v krvi. 

  • Tofu

Kvalitné tofu obsahuje 350 mg vápnika v sto gramoch. Pri nákupe tofu vždy skontrolujte, či nie je z geneticky modifikovanej sóje. Okrem bieleho tofu, ktoré má neutrálnu chuť, si môžete vybrať aj varianty ochutené čili či bazalkou, ale aj tofu v údenej verzii.

  • Okra

Počuli ste už o zelenine s názvom okra? Na prvý pohľad pripomína papriku. Pochádza z Afriky. Má jemnú chuť, preto je vhodné kombinovať ju napríklad s cesnakom a rajčinami. Okrem draslíka, vlákniny, provitamínu A,  horčíka obsahuje aj vápnik, a to 77 mg v sto gramoch. Ak radi v kuchyni experimentujete, vyskúšajte aj okru.

  • Mandle

Chrumkavé mandle obsahujú bielkoviny a zdravé tuky a tiež vápnik. V 30 gramoch je zhruba 74 mg.

-w-