Máte jesenné depresie? Preč s nimi!

Jeseň je obdobím, kedy nás začína obklopovať sychravé počasie, slniečko vidíme čoraz menej a prichádza zmena letného času na zimný. Na nálade to veru asi nikomu nepridá. Ak vám už iba táto predstava naháňa pochmúrne myšlienky, čítajte ďalej, lebo vieme ako sa ich zbaviť.


Športujte

Leto je plné možností. Môžete behať, plávať, korčuľovať, jednoducho hocičo, čo vás napadne. Pohybu sa nevzdávajte ani na jeseň. Nájdite si možnú alternatívu, pretože pohyb má vplyv na náladu. Zmiernite tak nielen depresie, ale aj jesennú únavu. Občas postačí dlhšia prechádzka na čerstvom vzduchu a hneď získate na svet iný pohľad. Nebojte sa vyskúšať aj niečo dynamickejšie ako tae –bo či zumbu, tam si iste zlepšíte náladu a pri dobrej hudbe naberiete aj iné myšlienky.

Naštartujte sa vôňou
Vône dokážu robiť zázraky. Parfémy nám pripomínajú isté obdobia v živote, či ľudí, ktorých sme stretli. Na jesennú depresiu postačia aj aromatické oleje, ktoré navodia príjemný pocit aj doma. Vôňa borovice, grapefruitu, harmančeka, ruže či vanilky sú ako stvorené proti depresii. Pri strese siahnite po vôni levandule, škorici, pomaranču či ruže. Bazalka, mäta, mandarínka alebo tymián pomáhajú pri vyčerpanosti. Ak potrebujete svoje telo povzbudiť, ideálna je vôňa eukalyptu alebo rozmarín.

Relaxujte
Pre spokojnosť tela i ducha je nutné vedieť relaxovať a dopriať si odpočinok. Nemusíte hneď cestovať do welnes centra, aj keď táto relaxácia je skutočne na nezaplatenie. Sauny, masáže a vírivé bazény vám poskytnú uvoľnenie. Posnažte sa vtedy nemyslieť na problémy. Wellness si môžete dopriať aj doma. Napustite si vaňu, pridajte do nej spomínané vonné oleje, penu alebo soľ, čokoľvek a užite si horúci kúpeľ.

Správna strava
Ak dlhodobo inklinujeme k strave konzervovanej, chemicky upravenej, môže sa to odzrkadliť nielen na zdraví, ale aj na nálade. Zaraďte do jedálneho lístka veľa čerstvej zeleniny a čerstvé šťavy. Vyhnite sa ťažkým a mastným jedlám, tie iba zaťažia trávenie. Zabudnite na kofeín a cukor, lebo jeho nadmerné užívanie vedie k ospalosti, k zníženiu energie a k vzniku depresívnych stavov. To isté platí aj o alkohole. Namiesto toho zaraďte do jedálnička potraviny s omega-3 mastnými kyselinami, ktoré výrazne znižujú prejavy jesennej depresie a tiež vitamín D pôsobí antidepresívne.

Obklopte sa farbami
Aj keď jeseň láka akosi podvedome k pochmúrnejším farbám ako je čierna, šedá či hnedá, nebojte sa oživiť svoj outfit niečím výrazným. Žltý náhrdelník alebo farebné pančušky sa iste odzrkadlia na vašej nálade. Vyzdobte si farbami aj priestor doma či v práci. Niekedy postačí iba drobnosť ako napríklad farebná čerstvá kytica.

Určite vždy akceptujte signály svojho tela. Váš organizmus je ten, ktorý vám povie, čo mu chýba. Takže, ak sa cítite unavení, ľahnite si, ak si telo pýta cukor, dožičte mu bez výčitiek kvalitnú horkú čokoládu. Iste sa budete cítiť hneď lepšie.

Autor: Andrea Zummerová