Máte depresiu a priberáte? Možno vám chýbajú správne tuky

Rybí tuk je zdrojom prospešných omega-3 mastných kyselín, ktoré majú množstvo zdravotných benefitov.

Prečo je rybí olej taký cenný?

Odborníci prízvukujú, aké dôležité je jesť zdravé tuky. Aj tu je však dôležité dodržiavať pomer omega-6 a omega-3 mastných kyselín. Podľa odborníkov je nevyhnutné držať sa pomeru 2:1, poprípade 3:1 (omega-6 ku omega-3). Realita je však taká, že ak aj jeme dostatok zdravých tukov, zastúpenie omega-6 nenasýtených mastných kyselín je niekoľkonásobne vyššie, ako sú odporúčania. V dôsledku toho vznikajú rozličné zdravotné problémy. Tento nepomer možno napraviť práve konzumáciou rybieho tuku, ktorý je bohatou zásobárňou v našej strave nedostatočne zastúpených omega-3 tukov.

Omega-3 mastné kyseliny a srdce

Tučné ryby, ako napríklad tuniak, losos, makrela či treska, sú výborným zdrojom omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Tie majú pozitívny účinok na srdcovocievny systém a pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi.

Blahodarne pôsobí aj na imunitu

Dennodenne sme vystavení rozličným škodlivým vplyvom. To, či im dokážeme odolať, závisí od našej obranyschopnosti. Na jej posilnení sa podieľa aj rybí olej. V rybom tuku sa nachádzajú dve kľúčové mastné kyseliny a to kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). Tieto dve kyseliny majú podobný pozitívny účinok na zdravie, teda posilňujú imunitu, bojujú proti alergiám, hormonálnym výkyvom a tiež sú pomocníkmi pri kožných ťažkostiach.

Eliminujú zápal

Rybí tuk môže pomôcť znížiť zápalové procesy v našom organizme. Môže ísť napríklad o artritídu. Za vyskúšanie stojí aj pri bolestiach chrbta či pri žalúdočných vredoch.

Ako je to s chudnutím?

Viaceré vedecké štúdie dokázali, že rybí olej má pozitívny vplyv aj na redukciu hmotnosti. Podľa jednej z nich, uverejnenej v roku 1999 v America Journal of Clinical Nutrition, konzumácia 6 g rybieho oleja denne môže znížiť hmotnosť u obéznych jedincov. Podobné výsledky priniesla aj štúdia z roku 2007 uverejnená v tom istom časopise. Konzumácia 6 g rybieho tuku denne znížila u účastníkov zlý LDL cholesterol, zvýšila dobrý HDL cholesterol a tiež spôsobila zníženie telesného tuku.

Ako sa môže nedostatok omega-3 prejaviť?

Omega-3 mastné kyseliny majú pre naše zdravie veľký význam. Ich nedostatok sa môže prejaviť nielen na fungovaní organizmu, ale aj na vonkajšom vzhľade. Suchá pokožka, lámavé nechty či znížená kvalita nechtov, aj to sú niektoré z príznakov deficitu zdravých tukov. Zvážte zvýšenie príjmu omega-3 aj vtedy, ak trpíte únavou, depresiou, poruchami koncentrácie, alergiou, vysokým cholesterolom atď.

-w-