Mäta pieporná si poradí nielen s bolesťami žalúdka

Je pokladom pre tráviaci trakt. Ak máte problém s činnosťou čriev, bolí vás brucho a trápi nadúvanie, dajte šancu tejto liečivej rastlinke.

  • Základnou zložkou je mentol

Okrem silíc, flavonoidov, horčiny, terpénov, karoténu, vitamínov, minerálov a  ďalších látok obsahuje mäta viac ako 50 percent mentolu. Závisí to však aj od podmienok pestovania, zberu a sušenia. V každom prípade za mnoho pozitívnych účinkov mäty je zodpovedný práve mentol.

  • Kedy si dopriať šálku lahodného mätového čaju?

Po tejto liečivej rastline siahnite vtedy, ak máte problém s trávením po skonzumovaní ťažkého jedla. Obsiahnutý mentol má schopnosť podporiť vylučovanie tráviacich štiav. Urobte tak aj v prípadoch, keď vás trápi nadúvanie a s ním spojené bolesti brucha. Mätový čaj sa nejedenkrát osvedčil aj v prípade žlčníkových kameňov a pri pálení záhy.
Bolí vás hlava, trpíte migrénami či žalúdočnou nervozitou pred významnou udalosťou? Po dúškoch vypite mätový čaj, poprípade privoniavajte k mätovej silici. Pri bolestiach hlavy sa na oblasť spánkov aplikujú čerstvé mätové listy. V čase chrípky znižuje táto liečivá bylina horúčku a podporuje potenie.
Menej sa hovorí o očistných schopnostiach mäty. Pravidelné pitie mätového čaju podporí vyplavovanie toxických látok z tela, a tak posilní celkovú obranyschopnosť.
Mäta je vhodná nielen na vnútorné užívanie vo forme čaju, ale slúži aj ako kloktadlo napríklad pri zápaloch v ústnej dutine alebo problémoch s dýchacími cestami. Pri ťažkostiach s hornými dýchacími cestami je vhodná inhalácia mäty.

  • Príprava mätového nápoja

Keďže mäta je veľmi osviežujúca, počas horúcich dní si môžete z jej lístkov pripraviť letné osvieženie. Do pohára dajte niekoľko mätových listov, pridajte kúsky citróna alebo limetky, zalejte vodou a nezabudnite na kúsky ľadu.

  • Chutný mätový čaj

Čaj možno pripraviť z čerstvých alebo sušených lístkov mäty. Zvyčajne sa jedna čajová lyžička zaleje 250 ml a nechá sa lúhovať 10 minút. Ak máte dlhodobejšie problémy s trávením, šálku mätového čaju si doprajte po každom jedle.

  • Obklady pri kožných problémoch

Pri svrbení a podráždení pokožky možno na postihnuté miesta prikladať zápar. Vhodný je aj na pokožku so sklonom k masteniu a vzniku akné. Mal by byť viac koncentrovaný. Odporúča sa na liter vody použiť 50 gramov listov.

  • Mätová silica do kúpeľa

Pri príznakoch únavy, stresu a vyčerpanosti si doprajte horúci kúpeľ s niekoľkými kvapkami mätového esenciálneho oleja.

  • Použitie v kuchyni

Okrem toho, že je mäta liečivou rastlinou, je aj výbornou koreninou. Pridáva sa do šalátov a hodí sa aj na dochutenie niektorých druhov mies, rýb a polievok. Obľúbená je napríklad v gréckej kuchyni.

  • Vypestujte si ju doma

Mnoho liečivých rastlín možno pestovať aj doma v kvetináči. Platí aj pre mätu. Treba jej však dopriať vhodné podmienky, vtedy vás obdarí zdravými zelenými lístkami. Má rada teplo a vlhkejšie prostredie. Nedávajte ju na priame slnko, prospeje jej polotieň.

-w-