Maškrty z komory, ktoré bude vaša pleť zbožňovať

Všetky vieme, že vzhľad pokožky ovplyvňuje hlavne genetika a životný štýl. Sú tu však aj zdravé pochúťky, ktoré vám pomôžu zmierniť akné, vrásky a vôbec podporiť zdravie a krásu pleti.
Je mnoho potravín, ktoré sú zdravé a navyše aj chutné. Ktoré z nich ocení aj vaša pokožka?

1. Tropické ovocie

Jedálny lístok by mal byť čo najpestrejší. Okrem ovocia, pochádzajúceho z našich záhrad a sadov, ho môžeme oživiť aj tropickými plodmi. Preto si z času na čas doprajte napríklad ananás, kivi alebo napríklad aj menej známu guávu. V tomto ovocí nájdete veľké množstvo vitamínu C, ktorý pleť chráni, podporuje jej pevnosť a pružnosť.

2. Chrumkavé mandle

Ak neviete, čo zdravé chrumkať na desiatu, doprajte si mandle. Okrem toho, že  vám pomôžu lepšie zvládať stres, podporia zdravie srdca a pravidelné vyprázdňovanie, prospejú aj pokožke. Obsahujú cenný vitamín E, ktorý pleť vyživí i ochráni pred škodlivými vplyvmi vonkajšieho prostredia. Jediné, na čo si treba dať pozor, je vyšší obsah kalórií, teda ich jedzte s mierou. Dajú sa použiť rozličnými spôsobmi, teda pridať do šalátov, vločiek, jogurtov alebo nimi posypať cestoviny či niektoré druhy rýb.

3. Celozrnné pečivo a cestoviny

Celozrnné pečivo alebo cestoviny výborne zasýtia a dodajú energiu, preto sa hodia na raňajky alebo obed. Navyše obsahujú selén. Ide o antioxidant, ktorý pleť chráni a pomáha jej udržiavať elasticitu.

4. Mrkva

Nepovažujete mrkvu za pochúťku? Potom ju skúste nastrúhať spolu s jabĺčkom, ochutiť orechmi a škoricou a názor zmeníte. Výborná je aj ako prísada do smoothies alebo sviežich šalátov. Čo tak ju ugrilovať? Stačia správne bylinky, olivový olej a skvelá pochúťka je na svete. Mrkva je pre pleť cenná hlavne preto, že obsahuje betakarotén. Ten dokáže opraviť poškodené kožné tkanivo a tiež ho chrániť.

5. Tekvicové semienka

Aj tekvicové semiačka môžete jednoducho pridať do rozličných jedál. Kúpite ich v obchodoch, alebo ak máte doma množstvo tekvicu, ktorú spracovávate, semiačka z nej nevyhadzujte. Ako ich pripraviť? Najprv jadierka očistite a namočte na niekoľko hodín do slanej vody. Potom ich preceďte, osušte a dajte na plech s troškou oleja. Pečte pri teplote 120-150 stupňov. Aké majú tekvicové jadierka účinky na pleť? Ich hlavným prínosom je bohatý obsah zinku, ktorý bunky chráni. Navyše podporuje tvorbu kolagénu a celkový vzhľad pleti.


-w-