Marhuľové gule

 


Potrebujeme: 1 kg zrelých sladších marhúľ, 500 g hrubej múky, 200 g stuženého tuku, 0,5 l vody, 2 vajíčka, soľ, 30 g roztopeného masla na pokvapkanie.
 
V horúcej vode rozpustíme tuk a postupne pridávame za stáleho miešania hrubú múku a soľ. Cesto miešame dohladka, odstavíme, zamiešame. Keď vychladne, pridáme 2 celé vajíčka, dobre rozmiešame. Oddeľujeme z neho kúsky, ktoré v rukách roztlačíme, vložíme odkôstkovanú marhuľu, zabalíme a vytvarujeme gule.
Medzitým dáme zovrieť vodu, pridáme soľ a gule v nej chvíľu povaríme. Uvarené gule necháme odkvapkať. Na tanieri ich posypeme práškovým cukrom, prípadne tvarohom, pokvapkáme roztopeným maslom a obložíme marhuľovým džemom.