Maracuja – ovocie, ktoré nielen chutí, ale aj pomáha

 

Maracuja je ďalším zo série exotického ovocia. Najznámejšie sú dva druhy – žltá a fialovo-hnedá. Vo vnútri 6 až 8 centimetrového plodu sa nachádza chutná šťavnatá dužina so semienkami, ktoré sú bohaté na vlákninu. Šupka plodu je nejedlá, konzumuje sa len dužina, ktorú je najlepšie vydlabať lyžičkou.
Maracuja krásne vonia a je charakteristická sladkou chuťou. Veľmi cenná je z hľadiska výživy, pretože obsahuje mnohé vitamíny, minerály a vlákninu. Maracuja je nazývaná aj mučenka jedlá. Je to popínavá rastlina, ktorá pochádza z Paraguaja. Má príjemne voňajúce biele kvietky.
 
Mučenkou proti zápche
 
Pretrvávajúca zápcha môže byť príčinou vzniku onkologických ochorení hrubého čreva. Najlepším preventívnym prostriedkom je vláknina, ktorú človek získava z potravín. Na vlákninu sú bohaté najmä semená mučenky. Okrem toho, že zlepší trávenie, je rozpustná vláknina zároveň prevenciou infarktu a mŕtvice. V 100 gramoch ovocia je celkovo zastúpených okolo 10 gramov vlákniny.
 
Dýchacie problémy a výdatný spánok
 
Flavonoidy, ktoré mučenka obsahuje, sú podľa výskumov prevenciou dýchacích ťažkostí, astmy a alergií. Zaujímavosťou je, že maracuja obsahuje látky, ktoré pôsobia uvoľňujúco. Z tohto dôvodu sa odporúča aj na zabezpečenie pokojného a výdatného spánku.
 
Mučenka a cenné antioxidanty
 
Chutné a šťavnaté ovocie disponuje množstvom vitamínu C a A. Vitamín C bojuje proti vírusovým a zápalovým ochoreniam. Celkovo pozitívne ovplyvňuje zdravie a vitalitu. Vitamín A je dôležitý pre dobrý zrak, zdravé sliznice a kožu, a podobne ako vitamín C bojuje s voľnými radikálmi.
 
Z minerálnych látok je zastúpený najmä draslík a železo
 
Draslík zohráva dôležité úlohy pri regulácii krvného tlaku, je zodpovedný za zdravie srdca a buniek. Maracuja je na draslík veľmi bohatá, preto je vhodná pre ľudí, ktorí trpia problémami s krvným tlakom a srdcom. Železo je bojovníkom proti anémii.
 
Je vhodná pre športovcov a upokojuje
 
Maracuja je zaujímavá tým, že obsahuje kvalitné bielkoviny, ktoré ocenia najmä športovci. Ďalšie látky, napríklad vitamíny skupiny B, disponujú upokojujúcimi účinkami.
 
MIMI
Obrázok: freedigitalphotos.net, SOMMAI