Mandarínky nielen na Vianoce!

Tento citrusový zázrak sa už od 19. storočia konzumuje aj v našich zemepisných šírkach. Z ostrova Mandare, teda Maurícius sa mandarínky začali dovážať nielen pre svoju sladkastú chuť a výraznú vôňu, ale aj preto, že sú zásobárňou cenných vitamínov a minerálov.

Mandarínky bezpochybne patria k bohatým zdrojom vitamínu C ako antioxidantu, ktorý chráni ľudské telo pred škodlivými voľnými radikálmi, ich vysoký obsah pektínu udržiava zdravú hladinu cholesterolu. Keďže obsahujú primerané množstvo vitamínu B, podporujú tvorbu červených krviniek a svalovej hmoty.

Šupku z mandarínky považuje bežný konzument za nadbytočný produkt, teda odpad, no v medicínskych kruhoch sa hodnotí ako elixír zdravia a večnej vitality. Najvzácnejšie je na nej to, že má silné protirakovinové účinky z dôvodu vysokého obsahu diterpenoidov a terpenoidov. Značné množstvo flavonoidov priaznivo pôsobí na srdcovocievny systém, znižuje krvný tlak, chráni obličky a dýchacie ústrojenstvo.

Mandarínky pôsobia aj ako antidepresívum, napomáhajú pri liečbe migrény, odporúčajú sa pri rôznych tráviacich ťažkostiach, zmierňujú pálenie záhy a taktiež znižujú plynatosť.

Tatiana Kovalčinová