Málo sacharidov a veľa vápnika: Dajte si pravidelne tvaroh
Za hlavné pozitíva tvarohu sa považuje vysoký obsah vápnika, bielkovín a málo sacharidov. Aj preto s obľubou konzumujú tvaroh športovci a ľudia, ktorí držia redukčnú diétu.
Na trhu je niekoľko druhov tvarohu, ako napríklad mäkký, jemný, tučný, poprípade odtučnený. Hoci ho nájdeme bežne v obchodoch, napriek tomu stále väčšina z nás uprednostní pred tvarohom jogurt, hoci v tvarohu je napríklad oveľa väčšie množstvo proteínov. V sto gramoch tejto pochúťky, získanej zrážaním mlieka kyselinou mliečnou, sa nachádza takmer 19 gramov bielkovín.
- Skvelý pri diéte i aktívnom životnom štýle
Existuje viacero dôvodov, prečo by mal byť tento mliečny produkt pravidelne zastúpený v jedálnom lístku. Vyznačuje sa pomerne nízkou kalorickou hodnotou, obsahuje minimum sacharidov a veľa proteínov, skvelo zasýti, a preto je stvorený na konzumáciu v rámci chudnutia. Z týchto dôvodov ocenia tvaroh aj športovci a ľudia, ktorí sú fyzicky aktívni. Tí, ktorí sa snažia schudnúť, by mali preferovať nízkotučný tvaroh. Naopak, tučné druhy tvarohu ocenia fyzicky aktívni ľudia.
Ďalšou prednosťou tvarohu je ľahká stráviteľnosť. Často je tvaroh potravinou, ktorú možno konzumovať pri ťažkostiach s pečeňou či žalúdkom. Tvaroh zbytočne žalúdok nezaťaží, ale i napriek tomu má schopnosť zasýtiť. Za tento pozitívny účinok sú zodpovedné proteíny. Vysoký obsah bielkovín, samozrejme, prospieva k budovaniu a regenerácii svalov, preto na tvaroh nedajú dopustiť športovci.
V neposlednom rade vedie pravidelná konzumácia tvarohu k doplneniu výživných látok do organizmu. Obsahuje vitamíny skupiny B, vápnik, draslík, horčík, zinok a ďalšie. Nachádzajú sa v ňom aj prospešné omega-3 a omega-6 zdravé tuky potrebné pre zdravé srdce i mozog.
- Je výborný pre starších ľudí
Ľahká stráviteľnosť, vysoký obsah vápnika a bielkovín sú prednosťami tvarohu, ktoré ocenia aj starší ľudia. Vápnik je prevenciou osteoporózy a vitamíny skupiny B bojujú proti stresu a sú tiež dôležité pre správne fungovanie metabolizmu.
- Tvaroh v domácej kozmetike
Tvaroh je vďačnou ingredienciou aj pri výrobe domácich masiek na pleť a vlasy. Po aplikovaní na pokožku zostane pleť vláčna a žiarivá. Používa sa aj pri problémoch s lupienkou, ekzémami a lupinami vo vlasoch.
- Použitie tvarohu v kuchyni
Podľa spôsobu spracovania tvarohovej hmoty sú k dispozícii viaceré druhy tvarohu, ktoré možno využiť na prípravu nátierok, koláčov, kombinovať ich s ovocím alebo orechmi ako zdroj energie.
- Tvaroh si môžete vyrobiť aj doma
Možno si spomínate na obdobie, keď vaša babička robievala z domáceho mlieka „kyšku“ alebo tvaroh. Na 500 g tvarohu budete potrebovať asi 3,3 l mlieka (ideálne z automatu). Najprv nechajte mlieko odpočívať pri izbovej teplote. Po 2-3 dňoch sa zmení na „kyšku“. Potom hmotu zahrievajte asi na 70 stupňov Celzia. Postupne začne vznikať hustá kaša (najmä v strede) sprevádzaná penou. Vtedy zmes odstavte z ohňa a nechajte prejsť cez husté sito.
-w-