Malé zmeny v jedálničku sa odzrkadlia nielen na postave
Občas stačí urobiť niekoľko drobných zmien v stravovaní a výsledky nenechajú na seba dlho čakať. Ktorú z nich vyskúšate?
Chcete sa cítiť lepšie a vyzerať štíhlejšie? Potom sa inšpirujte nasledovnými tipmi:
Zmeňte zaužívaný pitný režim
Skôr ako pristúpite k tomuto kroku, zrekapitulujte si, čo a koľko ste za posledné tri dni vypili. S najväčšou pravdepodobnosťou prídete na to, že buď pijete málo, alebo pijete absolútne nezdravé tekutiny. Ako to zmeniť? Každé ráno začínajte s 1-2 pohármi vody nalačno. Potom pite priebežne počas celého dňa zdravé tekutiny: čistú vodu, minerálky, bylinkové čaje, riedené ovocné a zeleninové šťavy. Vyhnite sa limonádam, energetickým nápojom, alkoholu a pod.
Doplňte jedálny lístok o ovocie a zeleninu
Koľko porcií ovocia a zeleniny denne zjete? Ak je vaša bilancia za celý deň napríklad jedno jablko alebo zeleninová príloha k hlavnému jedlu, nečudujte sa, že priberáte a cítite sa bez energie. Nezostáva vám teda nič iné, len postupne zaradiť do stravovania viac ovocných a zeleninových plodov. Neskúšajte to naraz, ale sústreďte sa na to, aby bola zmena postupná: ovocný šalát na desiatu, kopec zeleniny ako príloha k obedu či večeri atď.
Rozložte si jedlo do viacerých porcií
Metabolizmu prospieva, ak dostáva pravidelne prísun energie a živín. V prípade, že zjete denne tri veľké porcie jedla, skúste si ich rozdeliť napríklad do 5-6 malých. Vyhnete sa pocitom hladu a látková výmena bude fungovať oveľa lepšie.
Naučte sa používať správne bylinky a koreniny
Nechutí vám zelenina? Bridia sa vám neochutené ovsené vločky? Ľahká pomoc. Skúste si aj jednoduché pokrmy dochutiť obľúbenými bylinkami alebo koreninami. Zelenina bude lepšie chutiť s bazalkou či pažítkou. Ovsené vločky získajú skvelú chuť vďaka škorici.
Jedlo má prinášať pôžitok
Tiež sa občas pristihnete pri tom, že jedlo nahádžete bezmyšlienkovito do seba a ani poriadne neviete, ako chutilo? Chyba! Sústreďte sa na to, aby aj to najjednoduchšie a najmenšie jedlo bolo pre vás dokonalým pôžitkom. Vychutnávajte si nielen chuť, ale aj vôňu. Ak sa naučíte jesť pomaly a s pôžitkom, zjete oveľa menej. Tiež sa vyhnite lákadlám: jedenie pri televízii, pri počítači a pod. Jedlo servírujte zásadne v kuchyni a tam ho aj zjedzte. Dobrým spôsobom, ako sa naučiť jesť pomalšie a jedlo si naozaj vychutnať, je, servírovať ho na malých a farebných tanieroch. Nezabudnite na dekoráciu!
Bez vlákniny to nepôjde
Zdrojom vlákniny sú celozrnné produkty, ovocie, zelenina a strukoviny. Snažte sa ich konzumovať v dostatočnej miere, inak sa môže stať, že vás bude neustále prenasledovať hlad. S ovocia a zeleniny uprednostňujte hlavne sezónne produkty. Jedálny lístok tiež obohaťte aj o menej známe strukoviny, ako napríklad červenú šošovicu či rozličné druhy fazule.
-m-