Malá knižka o veľkej pamäti

Lurija, Alexander Romanovič
Malá knižka o veľkej pamäti
Preklad Parolková, Olga
Vydalo vydavateľstvo PORTÁL	

Nie príliš rozsiahla štúdia významného ruského psychológa je mimoriadnym svedectvom o jeho takmer tridsaťročnom skúmaní človeka, ktorého pamäť nemala zreteľné hranice nielen pokiaľ išlo o jej rozsah, ale aj čo do trvalosti zapamätania. Luria vďaka svojej dôvernej znalosti muža obdareného mimoriadnou pamäťou, s ktorým viedol množstvo rozhovorov a vykonával mnoho testov, popisuje v bohatých detailoch nielen zjavné prednosti úžasnej pamäte, ale aj jej prekvapivé slabiny. Aj s pomocou doslovných prepisov jeho výpovedí môžeme nahliadnuť do mysle človeka neschopného zabudnúť a sledovať, ako sa jeho mimoriadna pamäť prejavovala v ostatných stránkach jeho osobnosti, v jeho myslení, predstavivosti a správaní, ako ovplyvňovala jeho vnútorný svet i kontakt s okolím.
Kniha patrí ku klasickým dielam svetovej literatúry o ľudskej pamäti a ani po rokoch nestratila nič zo svojej fascinujúcej intenzity.

Alexandr Romanovič Lurija (1902-1977) bol profesorom Moskovskej univerzity. Jeho najznámejšie príspevky sa týkajú pamäti, jazyka a mentálnej retardácie. Spočiatku bol propagátorom psychoanalýzy, po stretnutí s Levom Vygotským sa stal jeho žiakom a neskôr kľúčovým predstaviteľom jeho nového psychologického smeru, tzv. kultúrno-historickej psychológie.