Makový koláč bez múky
Chutné koláče bez múky aj to sa dnes dá. Netreba sa zľaknúť pridlhého zoznamu surovín a pustiť sa do toho.
Toto potrebujeme:
Cesto:
250g mletého maku
250g práškového cukru
6 vajec
½ ČL mletej škorice
½ ČL citrónovej kôry
½ ČL mletých klinčekov
½ ČL sódy bikarbóny
2PL oleja
4 bielky
Poleva:
100 g maslo
100 g práškový cukor
2PL kakaový prášok
2PL vody
Takto ho pripravíte:
Cesto:
Rúru predhrejeme na 170°C. Tortovú formu vymastíme a vysypeme múkou alebo strúhankou. Mak, cukor, koreniny a sódu bikarbónu zmiešame, pridáme celé vajcia a olej a vyšľaháme do peny.4 bielky vyšľaháme samostatne a potom ich vmiešame do makovej hmoty. Všetko vylejeme do formy a pečieme 50 minút.
Poleva:
Do menšieho hrnca dáme všetky suroviny na polevu a zohrejeme, nevaríme. Musíme dobre vymiešať, aby sa cukor rozpustil. Keď bude koláč vychladnutý potrieme ho poriadne polevou, aby dobre nasiakol. Keď ste si už odpustili múku, môžete podávať so šľahačkou.