Makovo-hrušková pochúťka
Náročnosť: 2 bábovky
Vystačí na: asi 30 porcií
Doba prípravy: asi 50 minút
Doba pečenia: asi 12 + 55 minút
Prísady:
Na mrveničkové cesto:
- 400 g hladkej múky
- 2 zarovnané KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
- 125 g cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
- 2 vajcia
- 125 g zmäknutého masla alebo margarínu
Na makovú náplň:
- 800 g hrušiek
- 500 g hotovej makovej náplne
- 150 ml mlieka
Na tvarohovú náplň:
- 200 ml smotany na šľahanie
- 750 g polotučného tvarohu
- 80 g cukru
- 1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
- kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
- 3 vajcia
Ešte potrebujeme:
plech na pečenie (30 x 40 cm)
elektrický ručný šľahač
Príprava:
1. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s kypriacim práškom, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme vajcia a maslo alebo margarín a ručne vypracujeme mrveničku. Na dno vymasteného plechu nanesieme 2/3 mrveničkového cesta a pritlačíme. Zvyšok mrveničky zmiešame s 2 PL hotovej makovej náplne a odložíme bokom. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 12 minút
2. Hrušky olúpeme, nakrájame na štvrtiny a odstránime jadrovníky.
3. Makovú náplň s mliekom vymiešame vareškou dohladka.
4. Na prípravu tvarohovej náplne vyšľaháme smotanu elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. V mise metličkou vymiešame tvaroh s cukrom, vanilkovým cukrom, kôrou a vajcami dohladka. Opatrne vmiešame šľahačku. Do makovej náplne vmiešame 1/3 tvarohovej náplne.
5. Hrušky naukladáme na povrch predpečeného cesta a do medzier nanesieme makovú náplň. Zvyšok tvarohovej náplne opatrne rozotrieme na povrch a posypeme makovou mrveničkou. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote uvedenej v bode 1.
Doba pečenia: asi 55 minút
6. Koláč necháme vychladnúť.
S tvarohom