Mak pre zdravie

Možno aj vy si pamätáte na obdobie detstva, keď ste spolu so starou mamou chodili na polia sledovať, či sú už makové hlavičky zrelé na zber. Alebo ste s radosťou asistovali pri mletí maku, ktorý potom babička použila ako náplň do makovej štrúdle alebo ako posýpku na parené buchty.

Mak je veľmi dlhé obdobie obľúbenou surovinou v kuchyni, ktorá sa používa pri príprave mnohých pokrmov. Aktuálne sa však čoraz viac hovorí aj o jeho zdravotných výhodách.

Živiny v maku
Hoci je mak pomerne bohatý na energiu (100 gramov obsahuje asi 525 kalórií), okrem bielkovín, tukov a sacharidov sú v ňom bohato obsiahnuté aj mnohé zdraviu prospešné látky. Jednou z nich je vláknina, ktorá priaznivo ovplyvňuje trávenie i zdravie kardiovaskulárneho systému. Ďalej sú zastúpené vitamíny skupiny B a vitamín E. Z minerálov je pozoruhodný najmä obsah vápnika, medi, železa, magnézia, mangánu, fosforu, zinku, selénu i draslíka. Len pre zaujímavosť, 100 gramov maku pokryje dennú dávku vápnika na viac ako 140 percent odporúčanej dennej dávky.

Zdravotné benefity maku
Mak je zdrojom mnohých prospešných látok, preto by mal byť v našom jedálničku pravidelne a v rozumnej miere zastúpený:
- je zdrojom antioxidantov, ktoré chránia telo pred škodlivými voľnými radikálmi poškodzujúcimi ľudské bunky a spôsobujúcimi civilizačné ochorenia
- obsahuje prospešné nenasýtené mastné kyseliny, ktoré nie sú v našom jedálničku stále dostatočne zastúpené (pomáhajú predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam)
- vláknina napomáha tráveniu, čiže mak by mali konzumovať všetci tí, ktorí majú problém napríklad so zápchou
už jedna čajová lyžička maku pokryje asi štyri percentá odporúčanej dennej dávky vápnika a fosforu, ktoré sú nevyhnutné pre kosti (mak by mali konzumovať aj ženy v klimaktériu, keď sa zvyšuje riziko vzniku osteoporózy)
- v prípade, že trpíte anémiou a potrebujete podporiť činnosť imunitného systému, nezabúdajte, že mak obsahuje i dôležité železo na podpore obranyschopnosti sa podieľa aj zinok, bohato zastúpený v týchto čiernych zrniečkach.

Tipy na konzumáciu
Najčastejšie konzumujeme mak ako súčasť sladkých koláčov či zákuskov. Nemusí to byť však len takto. Mak možno pridať aj do raňajších cereálií alebo do kokteilov. Fantázii sa medze nekladú.

-m-