Majoránka – bylinka i korenina s množstvom pozitívnych účinkov

Majorán záhradný je liečivá bylinka a obľúbená tradičná slovenská korenina, ktorú si bez problémov vypestujeme aj v záhrade.

Pestovanie majoránky

Do zeme môžeme zasadiť semienka alebo priesady. Darí sa jej v pôde, ktorá je hlinitopiesočnatá a disponuje dostatkom humusu. Rastlinka má rada svetlo a teplo, na pestovanie je ideálny napríklad skleník, ale nie je to podmienka. Zberá sa vňať približne 5 cm nad zemou a suší sa v tieni alebo v sušičke pri teplote 40 stupňov Celzia.

Majorán ako korenina

Majoránka je skvelá na dochutenie jedál tradičnej slovenskej kuchyne, ale hodí sa aj do akýchkoľvek polievok, omáčok či na divinu. Podobne, ako pri iných koreninách platí, že sa pridáva až do hotového jedla, poprípade krátko pred dokončením. Tak si zachová svoju jedinečnú chuť i pozitívne účinky.

Zdravotné benefity majoránky

V majoráne sa nachádzajú viaceré prospešné živiny. Jedná sa, napríklad o vitamín C, betakarotén, železo či vápnik. Nechýbajú triesloviny či silice.

Majoránka je ako liečivá rastlina či korenina stvorená pre tých, ktorí sú často v strese, trpia migrénami alebo nespavosťou, pretože má blahodárne účinky na nervovú sústavu. Využíva sa aj pri tráviacich ťažkostiach a problémoch s dýchacími cestami. Za zmienku stojí aj to, že stimuluje chuť do jedla, posilňuje maternicu, podporuje tvorbu materského mlieka a pomáha pri bolestiach hlavy. Pri použití zvonku je výborná na zle hojace sa rany.

Účinná je tinktúra i čaj

Majoránku možno využívať vo forme tinktúry. Zvyčajne sa užíva 3 razy denne v množstve 20 kvapiek. Avšak závisí to od konkrétneho produktu, preto je vždy potrebné prečítať si odporúčané dávkovanie.

Samozrejme, z majoránky si možno pripraviť aj čaj. Na šálku čaju potrebujeme čajovú lyžičku sušeného majoránu, ktoré zalejeme 2 dcl vriacej vody a necháme 10 minút lúhovať. Po precedení pijeme čaj po dúškoch.

Prípravu masti či oleja zvládnete aj sami

Olej z majoránu môžete využiť pri masáži bolestivých častí pohybového aparátu. Postup je jednoduchý – na 0,5 litra extra panenského oleja podľa vlastnej voľby (repkový, slnečnicový, olivový…) potrebujeme 30 g čerstvo nasekanej vňati majoránky. Obsah fľaše pretrepeme, dobre uzatvoríme a uložíme na tmavé miesto na 14 dní. Počas tejto doby nezabúdame fľašu pretrepať. Po dvoch týždňoch olej scedíme.

Na prípravu masti postačia takisto len dve suroviny – majoránku a bravčovú masť. Ako na to? 5 čajových lyžičiek šťavy z majoránky dáme do rovnakého množstva bravčovej masti, krátko zahrejeme a necháme vychladnúť. Uchovávame v chladničke.

Mirka