Ľubovník bodkovaný
Nespavosť, či zhoršenú náladu si môžeme vylepšiť chutným bylinkovým čajom. Pomôcť nám môže liečivá bylinka - ľubovník bodkovaný.
Krásne ľubozvučné meno – ľubovník bodkovaný. Poznáme ho aj pod názvom: kvieťa panny Márie, sila Slnka, bylinka svätého Jána, trezalka, svätojánska tráva, či svätojánska bylina. Kedysi dievčatá na vidieku zbierali ľubovník o polnoci na sv. Jána, varili z neho nápoj a dali ho vypiť tomu chlapcovi, po ktorom túžili. Mládenec sa vraj do devy zaľúbil. Od toho je odvodený názov „ľubovník.“ Zber pod hviezdami a na svätojánsku noc môže byť silným zážitkom, ale zbierať ho môžeme aj za slnečného dňa.
Ľubovník bodkovaný rastie na pasienkoch a suchých lúkach, ktoré sú situované na slnečné strany. Kvitne od júna do septembra. Bylinka narastie do výšky 30 až 90 cm, má krásne žlté kvety posiate drobnými bodkami. Možno ste sa s ním v prírode stretli, ak nie, skúste sa pri najbližšej návšteve prírody lepšie poobzerať.
Vypestovať si ho môžeme aj sami – na balkóne či v záhrade. Rozmnožuje sa výsevom alebo odrezkami.
Zbierame ho na začiatku kvitnutia, keď sú kvety ešte mladé. Narežeme, alebo si nastriháme kvitnúcu vňať aj s listami - v dĺžke cca 15 cm. Sušíme v tieni, aby bylinka nestratila farbu. Uskladníme vo vzduchotesných a tmavých nádobách.
Ak nemáme istotu, liečivú bylinku si radšej kúpime v lekárni. Čaj z ľubovníka bodkovaného je chutný a navyše upokojuje, zbavuje strachu, úzkosti a zaručí kvalitný spánok. Skúsení bylinkári ho odporúčajú piť raz denne, maximálne po dobu 3 týždňov. Nezabudnite - počas tohto obdobia sa treba vyhnúť slnečným lúčom!
Čaj z ľubovníka bodkovaného pomôže aj pri problémoch s pečeňou, žlčníkom, dobre vplýva na žalúdočnú sliznicu i pri chorobách močový ciest. Kloktanie zase oceníme pri zápale hrdla a ústnej dutiny. Čaj rozhodne nenahradí liečbu predpísanú lekárom, ale ako doplnok, či pri predchádzaní chorobám, má svoj význam. Svoj zámer piť čaj konzultujte s lekárom, aby ste sa vyhli nežiaducim vzájomným interakciám čaju s liekmi. Opatrnosti nikdy nie je dosť!
Čaj – použiť môžeme nálevové vrecká alebo sypaný. Účinnejší je sypaný, i keď menej pohodlný, než v nálevových vreckách. Postup: 1 PL bylinky zalejeme 3 dl vriacej vody, necháme 10-15 minút vylúhovať, scedíme. Čaj pijeme čerstvo uvarený, nezohrievame a nesladíme.
Autor: Anna Čunderlíková