Liptovská kyslá polievka
Potrebujeme:
Polievka:
- voda z kyslej kapusty podľa potreby a chuti rozriedená vodou,
- bravčová krkovica čerstvá alebo údená,
- zemiaky,
- malý paradajkový pretlak,
- huby
Bábka:
- zemiaky (koľko stravníkov, toľko stredne malých zemiakov),
- polohrubá múka,
- prášok do pečiva,
- cesnak,
- trochu oleja,
- soľ,
- mleté čierne korenie
Rezance:
- polohrubá múka,
- 2-3 zemiaky,
- voda,
- soľ
Ako na to: Polievka:
Do hrnca dáme variť kapustovú vodu s mäsom. Keď polievka zovrie, znížime plameň a necháme pomaly variť. Asi po hodine pridáme celé očistené zemiaky strednej veľkosti, huby a malý paradajkový pretlak, podľa potreby prisolíme. Pol hodiny pred dovarením vložíme do polievky bábky, ktoré počas varenia vystúpia navrch. Mäso a bábky vyberieme z polievky. Polievku podávame so širokými zemiakovými rezancami a celým zemiakom. Ako druhé jedlo je plát mäsa s bábkou, uhorkou alebo inou zeleninovou prílohou resp. tatárskou omáčkou. Čerstvé mäso posolíme.
Bábka: Zemiaky očistíme a postrúhame na hrubšom strúhadle. Pridáme olej, malú lyžičku prášku do pečiva, cesnak, soľ, trochu mletého čierneho korenia (môže sa pridať aj vajce). Zamiešame a zahustíme múkou toľko, aby sa dali vytvarovať valčeky (knedle) pre každého stravníka, ktoré dáme variť do polievky.
Rezance: Na podložku nasypeme múku, do ktorej postrúhame na jemnom strúhadle zemiaky, pridáme soľ a vymiesime mäkké cesto, ktoré valčekom a podsýpaním vyvaľkáme. Pokrájame na široké rezance, dáme variť do osolenej vody. Zlejeme a prelejeme chladnou vodou.