Liptovská kyslá polievka

Potrebujeme:

Polievka:

  • voda z kyslej kapusty podľa potreby a chuti rozriedená vodou,
  • bravčová krkovica čerstvá alebo údená,
  • zemiaky,
  • malý paradajkový pretlak,
  • huby

Bábka:

  • zemiaky (koľko stravníkov, toľko stredne malých zemiakov),
  • polohrubá múka,
  • prášok do pečiva,
  • cesnak,
  • trochu oleja,
  • soľ,
  • mleté čierne korenie

Rezance:

  • polohrubá múka,
  • 2-3 zemiaky,
  • voda,
  • soľ

 
Ako na to: Polievka:

Do hrnca dáme variť kapustovú vodu s mäsom. Keď polievka zovrie, znížime plameň a necháme pomaly variť. Asi po hodine pridáme celé očistené zemiaky strednej veľkosti, huby a malý paradajkový pretlak, podľa potreby prisolíme. Pol hodiny pred dovarením vložíme do polievky bábky, ktoré počas varenia vystúpia navrch. Mäso a bábky vyberieme z polievky. Polievku podávame so širokými zemiakovými rezancami a celým zemiakom. Ako druhé jedlo je plát mäsa s bábkou, uhorkou alebo inou zeleninovou prílohou resp. tatárskou omáčkou. Čerstvé mäso posolíme.

 

Bábka: Zemiaky očistíme a postrúhame na hrubšom strúhadle. Pridáme olej, malú lyžičku prášku do pečiva, cesnak, soľ, trochu mletého čierneho korenia (môže sa pridať aj vajce). Zamiešame a zahustíme múkou toľko, aby sa dali vytvarovať valčeky (knedle) pre každého stravníka, ktoré dáme variť do polievky.

 

Rezance: Na podložku nasypeme múku, do ktorej postrúhame na jemnom strúhadle zemiaky, pridáme soľ a vymiesime mäkké cesto, ktoré valčekom a podsýpaním vyvaľkáme. Pokrájame na široké rezance, dáme variť do osolenej vody. Zlejeme a prelejeme chladnou vodou.