Linecké snehové venčeky
Suroviny:
- 300 g hladká múka špeciál
- 100 g práškový cukor
- 200 g palmarín
- 1 balíček Prášok do pečiva Dr. Oetker
- 1 balíček Vanilkový cukor Dr. Oetker
- 1 kus vajce
- citrónová kôra strúhaná
- Bielková pena:
- 4 bielky
- 360 g kryštálový cukor
- Ďalej potrebujeme:
- ríbezľový džem
Postup:
Cesto:
Do misy preosejeme múku, prášok do pečiva, práškový cukor, pridáme zmäknutý palmarín, vanilková cukor, citrónovú kôru, vajce a vymiesime hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky na 30 minút. Potom ho vyberieme, rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3 mm. Uložíme na plech na papier na pečenie. Upečieme pri teplote 180°C, tak aby zostali bledé. Necháme vychladnúť.
Bielkový sneh:
240 g kryštálového cukru dáme do menšieho kastrólika, zalejeme vodou tak, aby bol cukor zaliaty, asi 100-120 ml. Necháme zovrieť, ihneď teplotu znížime na minimum a bez miešania necháme cukor rozpustiť. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na hustú penu, zašľaháme po lyžiciach zvyšný cukor 120 g a po troche uvarený sirup. Cukor čo sa v kastróliku nerozpustil nepridáme, aby sa neupchalo cukrárenské vrecko.
Upečené kolieska rozložíme na plech, snehom naplníme cukrárenské vrecko a ozdobne nastriekame na okraje koliesok. Stred necháme voľný. Sušíme pri teplote 50°C asi 45 minút alebo podľa potreby.
Po usušení dáme do stredu pomocou lyžičky ríbezľový lekvár.
Dobrú chuť!
Recept poslala naša čitateľka Blažena Sádovská z Úľan nad Žitavou