Lieskové orechy plné tajomstiev

 Neskoré leto a skorá jeseň sú ako stvorené na prechádzku v prírode. Čo tak využiť pohyb na čerstvom vzduchu s robením vitamínových zásob na zimu?

Samozrejme, ak nás na mieste, na ktoré sa chystáte nepredbehne veverička a nevyzbiera všetky lieskové orechy za nás. V takom prípade neostáva nič iné ako si ich zadovážiť nákupom. Prečo? Pretože okrem šiat, ktoré obsahujú v ľudových rozprávkach, v sebe ukrývajú a tajomstvo zdravia!
Lieskové orechy už od nepamäti patrili z zdroju látok bohatých na vitamíny ako sú B, E a C. Okrem toho obsahujú aj látky ako vápnik, fosfor, horčík, a iné minerály. Sú ľahšie stráviteľné ako mandle, či vlašské orechy a tak sú odporúčané aj na konzumáciu pre deti. Ako člen širokej rodiny orechov aj lieskovce pozitívne vplývajú na fungovanie čriev a zároveň ich konzumáciou posilňujeme steny ciev.
Ak pociťujete únavu hrsť lieskovcov Vás určite naštartuje a vleje Vám novú energiu. Ak pociťujete stres, či už pri štúdiu alebo v práci, chrumkanie lieskovcov Vás určite upokojí. Látky, ktoré obsahujú totiž pozitívne vplývajú na upokojenie a zlepšenie pamäti.
Či už ide o lieskovce, alebo o iný druh orechov, aj tu musíme mať neustále na pamäti, že aj dobrého veľa škodí. Pri ich nadmernej konzumácii môžete pocítiť pálenie záhy. Ak ste fanúšikov sladkých, alebo slaných variácií orechov, je zrejmé že takýmto spôsobom do svojho tela prijmete viac zlých ako dobrých látok. Tak isto aj praženie lieskovcov uberá orieškom na kvalite, a predovšetkým na ich výživovej hodnote. V prípade, že chcete konzumáciou lieskovcov obohatiť svoj organizmus o vitamíny a minerálne látky, zostaňte pri ich prírodnej verzii.
Ako však jesť zdravo a pritom neurobiť chybu v množstve prijatých látok? Určite sa ničím nepreviníte, ak lieskovce zaradíte do svojho jedálnička napríklad v rannej miske cereálií, alebo pri večernom pozeraní televízneho seriálu vymeníte chipsy za hrsť lieskových orieškov.
Katarína Matušková