Liečivé byliny, do každej rodiny...

Na ľudí, ktorí sa zaoberajú bylinkami sa často hľadí pomedzi prsty. Nejde o nič magické, účinkom byliniek sa dá predsa naučiť. Existuje množstvo kníh, kurzov, dokonca aj na niektorých U3V je študijný odbor zameraný na poznávanie liečivých bylín.

Pre veľa ľudí sa pestovanie, zbieranie a sušenie liečivých bylín stalo užitočnou formou relaxu. Milovníci liečivých bylín tvrdia, že liečivé rastliny osožia až dvakrát – keď ich pestujeme, chodíme ich zbierať do prírody a keď si z nich navaríme chutný liečivý čaj, či pripravíme tinktúry.

Liečivé bylina nám veľa razy pomôžu zahojiť „boľačky,“ ktoré niekedy nezvládli ani priemyselne vyrobené lieky. Jednoducho patria do každej rodiny, nespochybňujú ich ani lekári, naopak považujú ich za doplnok liečby. Pomáhajú pri prevencii, ale aj pri udržaní zdravia.

Ak máme záhradu, rozhodne by v nej nemali chýbať liečivé byliny, niektoré si môžeme vysadiť aj do kvetináčov a pestovať na balkóne, či na parapete okna. Tak máme bylinky vždy poruke. Bylinky užívame predovšetkým čerstvé, až potom sušíme. Neuskladňujeme ich dlhšie, než jeden rok. Tiež môžeme nimi ochutiť šaláty, mäso i omáčky. Sú to užitoční pomocnici v kuchyni - koreniny, ale tiež vytvoria vkusnú dekoráciu domova (tymian, oregano, medovka, rozmarín...)

Ak je pravda, že na „každú chorobu vyrástla v prírode bylina,“ potom je čas vrátiť sa k prírode a poznávať silu byliniek. Dr. Ulf Böhmig, rakúsky odborník v oblasti liečivých rastlín, odporúča pre podporu zdravia užívať v priebehu roka – jar, leto, jeseň, zima čaj z 8 štandardných byliniek.

V čase od 6. marca do 21. marca sa má piť denne jedna až dve šálky čaju z pŕhľavy na vyplavovanie splodín látkovej výmeny. Pomáha pri ochoreniach pečene, žlčníka, podžalúdkovej žľazy, ľadvín, čriev, proti dne, reumatizmu, chorobám krvi a proti kožným chorobám. V čase od 22. marca do 6. apríla sa pije čaj z kostihoja lekárskeho, ktorí pôsobí na obnovu síl organizmu, tvorbu kostí a posilňuje nervy. V čase od 7. apríla do 21. júna by sa mal byť čaj z mäty piepornej. Ovplyvňuje vylučovanie, pôsobí proti bolestiam hlavy, kašľu a proti žalúdočným a črevným problémom. V čase od 22. júna do 6. júla sa odporúča denne čaj z koreňa púpavy. Celkovo povzbudzuje, zbavuje organizmus toxických splodín látkovej výmeny a pôsobí priaznivo na pľúca, pečeň, žlčník, ľadviny, zažívací trakt a pri ochoreniach kože. V čase od 7. júla do 21. septembra sa pije čaj z myšieho chvosta obyčajného, urýchľuje vylučovanie, posilňuje nervy. Pôsobí aj proti žalúdočným, žlčníkovým ťažkostiam a ženským chorobám. V čase od 22. septembra do 6. októbra je regeneračným čajom čaj z koreňa valeriány lekárskej. Uvoľňuje kŕče v žalúdočnej oblasti a črevách, pomáha proti stavom vyčerpanosti, nespavosti a zvýšenej nervozite. V čase od 7. októbra do 21. decembra sa pije čaj zo zemežlče. Podporuje vyplavovanie toxických látok látkovej výmeny, povzbudzuje krvný obeh, prečisťuje krv a pomáha pri trávení mastných jedál. V čase od 22.decembra do 6. januára je na rade denné pitie čaju z koreňa ibišteka lekárskeho. Regeneruje a pomáha proti infekčným chorobám, posilňuje zrak a pôsobí priaznivo na dýchacie cesty.

Ak chcete niečo pre svoje zdravie urobiť, využite 4 kúry Dr. Ulfa Böhmiga, alebo aspoň raz za čas nahraďte chémiu bylinkami.

Autor: Anna Čunderlíková