Liečivá exotika

Stretávate sa čoraz častejšie v obchodoch s neznámymi a často podivne vyzerajúcimi kúskami ovocia? Už len ich ťažkočitateľný názov vám vytvorí neistý pohľad na tvári a regál s exotickým ovocím už z diaľky obchádzate. Nerobte tak. Skúste sa ponoriť do nových chutí a vyskúšajte si kúpiť nejaké exotické ovocie. Prinesie vám nielen príjemnú zmenu v chuti, ale spravíte tak aj niečo pre svoje zdravie. Vyskúšajte niektorú z týchto variant.

Rambutan
Ak ste sa už niekedy v obchode stretli s malou ružovou guličkou s pestrými ružovými chĺpkami, určite ste boli na pochybách, či sa dá toto ovocie vôbec jesť. Odpoveď je jednoznačne áno. Rambutan pochádza z Malajzie a Indonézie a je príbuzné liči.
Rambutan patrí medzi ovocie, ktoré má nízky obsah tuku a bielkovín. Väčšina kalórií pochádza zo sacharidov, kde 100 gramov dužiny rambutanu obsahuje až 14 gramov sacharidov. Určite vás poteší, že toto chutné exotické ovocie obsahuje veľké množstvo antioxidantov. Jedným z nich je aj vitamín C, ktorý svojimi antioxidačnými účinkami pomáha v boji proti voľným radikálom.
Okrem toho je rambutan vynikajúcim zdrojom železa, ktoré pomáha udržiavať správnu hladinu kyslíka v organizme, čím pomáha zabrániť únave a závratom, ktoré sú spojené s anémiou z nedostatku železa. V rambutane taktiež možno nájsť množstvo fosforu, ktorý pomáha odfiltrovať odpadové látky v obličkách a je nevyhnutný pre rast a opravu všetkých buniek a tkanív v organizme.
Okrem nutričných výhod má rambutan aj liečivé využitie. Konzumáciou tohto exotického ovocia môžete pomôcť zničiť črevné parazity a je nápomocný pri liečbe hnačky.

Liči
Liči je v našich obchodoch viac rozšírené a určite nejedného konzumenta opantalo jeho šťavnaté mäsité vnútro s príjemnou chuťou podobnou hroznu. Liči možno na trhu zohnať čerstvé, sušené alebo ako prísada rôznych sirupov alebo džemov.
Toto exotické ovocie ukrýva v sebe množstvo nutričných výhod. Liči obsahuje množstvo vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pri tvorbe kolagénu a je dôležitý pre správne fungovanie imunitného systému, stavbu kostí a zubov. Okrem toho pomáha telu v boji s voľnými radikálmi, ktoré nepriaznivo vplývajú na organizmus človeka a spôsobujú starnutie.
Či už čerstvé alebo sušené, liči obsahuje veľké množstvo draslíka. Draslík je nevyhnutný pri regulácii srdcového rytmu, pri svalových kontrakciách a pre udržanie rovnováhy tekutín v organizme. Liči vo svojej dužine ukrýva minimálne množstvo tukov, vďaka čomu je veľmi obľúbené u tých, ktorí si strážia svoju váhu. Aj keď má čerstvé liči väčšie množstvo cukrov, pozor by si mali dávať konzumenti pri jeho sušených variantoch. Liči sa konzervuje prídavkom veľkého množstva cukru, čím sa stáva viac kalorickejšie.

Kiwano
Kiwano inak nazývané tiež africký rohatý melón je pôvodom z Afriky a pestuje sa taktiež na Novom Zélande. Žltooranžová šupa ukrýva v sebe jadro podobné citrónom či uhorkám. Jadro má typickú zelenú farbu, ktorého chuť pripomína banán s nádychom citrusov. Kiwano sa v kuchyni používa do ovocných šalátov alebo ako jednoduchá exotická pochúťka na desiatu či olovrant.
Kiwano sa pýši vysokým obsahom vitamínu C, draslíkom a taktiež zinkom. V dnešnej dobe, kedy sa prisáľa viac ako je potrebné, je zvýšený príjem draslíka vyhovujúci pre zachovanie si zdravia. Draslík je minerál dôležitý pre správne fungovanie každej bunky, tkaniva či orgánu v organizme a reguluje svalové kontrakcie a tráviaci systém. Kiwano je taktiež výborným zdrojom zinku, ktorý je dôležitý pri tvorbe bielkovín, ktoré sú súčasťou pri tvorbe krvných buniek. Zinok sa taktiež podieľa na správne fungovanie a uvoľňovanie inzulínu, ktorý je dôležitý pri metabolizme cukrov.
Viac informácii o exotickom ovocí a jeho vplyve na zdravie sa dozviete na tejto stránke.

Autor článku: Rastislav Škultéty