Leto je tu. Čo nesmie chýbať v domácej lekárničke a na čo si dať pozor

Leto nie je iba sezóna oddychu a dovoleniek, ale aj obdobie zdravotných problémov a neželaných ochorení. Čo by sme v tomto čase nemali podceniť a čím sa ideálne  predzásobiť?

ČO BY NEMALO CHÝBAŤ V DOMÁCEJ LEKÁRNIČKE

Aby sme vedeli včas zareagovať na všetky ochorenia či ťažkosti, ktoré nás počas leta stretnú, mali byť sme mať na to prispôsobenú svoju domácu lekárničku. V nej by nemali chýbať predovšetkým lieky na nevoľnosť a tráviace ťažkosti, lieky proti hnačke či na bolesť a horúčku. Vhodné je mať dezinfekciu, leukoplast a repelent, no rovnako lieky na alergiu, prípadne krém, ktorý pomôže pri uštipnutí hmyzom a svrbení. „Aj počas leta je dobré mať po ruke liek na bolesť hrdla a zabúdať by sa nemalo na prípravky na ochranu pokožky pred slnkom či prípravok vhodný po spálení od slnka,“ vymenoval Petr Kasa, zakladateľ skupiny PILULKA.

V lekárňach však podľa neho Slováci v letnom období často hľadajú aj lieky na vírusové ochorenia z kúpania alebo na gynekologické problémy, ako sú mykózy či urologické ťažkosti v podobe zápalu močového mechúra, rôzne kožné plesne a bradavice. V domácej lekárničke by však nemali chýbať ani prípravky potrebné pri akútnom natiahnutí svalu alebo pri vytknutí či pomliaždení, ku ktorým v lete často dochádza.

ČO SI ZABALIŤ NA DOVOLENKU

Ak v lete cestujete za dobrodružstvami, myslite aj na obsah cestovnej lekárničky.

Praktická lekárka Hana Matějková radí vziať si na dovolenku predovšetkým základné lieky na bolesť či alergie, aj keď aktuálne netrpíte žiadnou alergiou. Odporúča napríklad rôzne krémy a mastičky na poštípanie hmyzom. „Treba tiež počítať s tým, že sa na dovolenke môžeme spáliť. Takže je dobré mať so sebou prípravky s panthenolom,“ doplnila lekárka v podcaste skupiny PILULKA Životozprávy.

Vhodné je podľa nej zabaliť si aj lieky v prípade zvracania či hnačky a určite treba myslieť aj na prípadné ošetrenie rán. Dôležité je teda vziať si dezinfekciu a náplasti či obväz a zároveň odporúča aj lieky na kašeľ.

NA ČO SI DÁVAŤ POČAS LETA POZOR

Lekárka Hana Matějková ďalej radí počas leta myslieť na pitný režim, a to najmä u detí a starších ľudí. Tekutiny by sa mali podľa jej slov dopĺňať neperlivou vodou. Zároveň odporúča vyhnúť sa pobytu na slnku medzi 11.00 a 15.00 hodinou a pokožku natierať krémami s ochranným faktorom proti slnečnému žiareniu. „V našich podmienkach už začína byť vhodný aj ochranný faktor 50,“ upozornila.

V prípade stravy radí vyhnúť sa ťažkým vyprážaným jedlám, za rizikové považuje aj omáčky a majonézy, ktoré sa v teple rýchlo kazia. Zradnými sa však môžu stať aj hríby, keď ich nazbierame do vrecúška, kde sa zaparia.


 

 

 

 

 

 

 

Zdroj foto: freepik.com