Letný ovocný dezert
ČAS PRÍPRAVY: CCA 45 MINÚT
Potrebujeme:
Cesto:
5 vajec
150 g kryštálového cukru
100 g hladkej múky
½ balíčka kypriaceho prášku
3 PL kakaa
Náplň:
300 ml pochúťkovej smotany
100 g práškového cukru
postrúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
1 balíček šľahačky v prášku Dr. Oetker
150 ml mlieka
1 balíček želatínového stužovača Dr. Oetker
100 ml vody
700 g čerstvého letného ovocia (napr.: ríbezle, maliny, čučoriedky, černice)
Ozdobenie:
3 balíčky číreho tortového želé Dr. Oetker
75 g cukru
750 ml vody
Ešte potrebujeme:
plech na pečenie (30 x 40 cm)
Postup:
1. Vajíčka vyšľaháme s kryštálovým cukrom do peny. Pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom a s kakaom a opatrne vmiešame do vyšľahaných vajíčok. Masu vylejeme na plech (30 x 40 cm), vložíme do rúry a pečieme (doba pečenia 15 - 20 minút). Po upečení necháme vychladnúť.
(elektrická rúra: 180°C (predhriata), teplovzdušná rúra: 170°C (nepredhriata), plynová rúra: stupeň 2-3 (nepredhriata)
2. Pochúťkovú smotanu vymiešame s cukrom a citrónovou kôrou. Šľahačku vyšľaháme podľa návodu na obale s mliekom do tuha. Pridáme do krému a premiešame. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a primiešame do náplne. Náplň vylejeme na upečený a vychladnutý korpus a dáme do chladničky na 45 minút stuhnúť.
3. Po stuhnutí rozvrstvíme na koláč po celej ploche ovocie a zalejeme teplým tortovým želé, ktoré sme si pripravili s vodou a cukrom podľa návodu na obale. Hotový koláč dáme ešte raz dobre vychladiť a servírujeme.
Tip:
Letné ovocie sa často zamrazuje, ale pri rozmŕzaní púšťa šťavu. Ak budete chcieť použiť zmrazené ovocie na vrch koláča s krémom, na ozdobenie pudingu alebo do korpusu, skúste želatínový stužovač Dr. Oetker. Zmrazené ovocie položte do misy, posypte práškom želatínového stužovača priamo z vrecka a ovocie pretraste tak, aby sa ovocie práškom obalilo. Ovocie potom budete môcť použiť na akékoľvek pečenie - pomaly rozmrzne, šťavu nepustí a bude vyzerať krásne.