Letné vyrážky a štípance: Vieme, čo na ne zaberá

Všetci milujeme leto. Avšak štípance od rôzneho hmyzu obľubujeme už menej. Poradíme vám, aká je prvá pomoc od štípancov otravnej hávede. Postačia vám ingrediencie, ktoré nájdete aj doma vo svojej špajzi.


Domáci repelent
Hmyz poriadne odpudzuje aj vôňa rozmarínu. Ak nemáte čerstvý, postačí aj sušený, ktorý uvaríte v litri vody. Po vychladnutí do neho pridajte polievkovú lyžicu vinného octu a hotovo. Rozprašovačom ho striekajte na telo, oblečenie alebo len tak do miestnosti. Hmyz sa vám tak oblúkom vyhne.

Vitamín B
Predstavte si, že vôňa vitamínu B odpudzuje hmyz. V lete si ho iste doprajte v zvýšených dávkach. Smelo pite pivko, konzumujte semienka slnečnice, orechy, droždie, obilniny, celozrnné produkty a z mäsa najmä hydinové, ale i bravčové. Pomerne málo sa totiž vie o tom, že aj niektoré druhy jedál znižujú jeho hladinu, napríklad ustrice či surové ryby. Pozor teda na obľúbené suši.

Prvá pomoc pri poštípaní
Ak nás poštípal hmyz so žihadlom, základom je žihadlo, najmä pri včele, dôkladne a čo najrýchlejšie vybrať. Na včelie bodnutie priložte natrhané listy skorocelu. Pomôže aj trochu octu, ktorý môžete nakvapkať na vreckovku. Bolesť pri uštipnutí zmierni kvapka levanduľového oleja, ale aj plátok cibule či citróna, ktorým miesto potierate. Dobre funguje aj ochladenie v ľadovej vode, alebo prikladanie kocky ľadu na uštipnuté miesto. Na neutralizovanie jedu od uštipnutia funguje aj drevené uhlie vo vlhkom obrúsku alebo aj zmes zo soli a vody. Na záver ošetrite miesto detským púdrom, potom nesvrbí. Na neutralizovanie a ochladenie akéhokoľvek bodnutia sa hodí aj tvaroh či biely jogurt.

Klinčeková voda
Na muchy a hmyz vrátane ôs a mravcov pôsobí voda s obyčajnými klinčekmi, ktoré sa pridávajú do kompótov či vareného vína. Do misky dajte asi 15 klinčekov a zalejte asi 1 dcl vody. Misku uložíme tam, kde nechávame otvorené okná alebo dvere. Aby bol „odvar“ správny, musia byť klinčeky vždy ponorené pod vodou.

Komáre
S letom prídu aj komáre. Ich zvuk a štípance nás otravujú azda najviac. Už teraz vieme, že sa tomu nevyhneme, preto nie je na škodu mať skvelé rady ako s nimi zatočiť. Na štípance od komárov účinkuje prúd studenej vody, ocot, sóda bikarbóna a spomínaný levanduľový olej. Na škodu nie je ani prikladanie petržlenovej vňate na poštípanú oblasť. Vedzte aj, že komáre nemajú rady vôňu eukalyptu, takže pokojne si môžete niektoré miesta potrieť týmto olejom. Ak ho dáte na kúsok vaty a položíte do otvoreného okna, môžete si byť istí, že vás otravovať nebudú.

Autor: Andrea Zummerová