LED technológia osvieti aj vás

LEDky ľudstvo pozná už pár desiatok rokov, no informácie o ich účinnosti a fungovaní nie sú veľmi známe. A je to škoda, pretože ak by ste LEDky poznali viac, za klasickými žiarovkami by vám rozhodne smutno nebolo.

• Je preukázané, že LED svetlo produkuje výrazne menej baktérií ako halogénové či fluorescenčné náprotivky. Aj preto sa tento druh svetla využíva v potravinárskom priemysle. Ak chcete svoje potraviny udržať dlhšie čerstvé, zvážte aj vy použitie tejto technológie.

• Väčšina modrých a zelených LED diód na svoje fungovanie, respektíve kvôli „získaniu“ charakteristického odtieňa modrej, využíva zmes nitridu gália a nitridu india. Zmenou množstva india v zmesi sa potom mení aj farba či odtieň tejto farby. Väčšina žltých, oranžových a červených LED diód zase využíva zmes arzenidu gália alebo fosfidu gália.

• Žiarivky konvertujú približne 9 až 10% energie do nich dodávanej, zatiaľ čo LED trubice konvertujú najmenej 50% energie, ktorú premieňajú na svetlo. Zvyšok energie sa „stratí“ vo forme tepla. Najmä kvôli oveľa vyššej efektivite rastie tlak na výmenu žiariviek práve za LED svetlá. LEDky nahradili žiarovky v brzdových, signálnych svetlách a semaforoch po prvýkrát už v roku 1987.

• LED svetlomety môžu byť na ceste jedným z najnepríjemnejšie oslepujúcich momentov, v skutočnosti sú však pre jazdu autom maximálne bezpečné. Prostredie vo svojom dosahu totiž osvetľujú v takej intenzite a farbe, aby ho ľudské oko čo najlepšie spracovalo. Výsledok skutočne stojí za to a účastník cestnej premávky vďaka LED technológii získava výborný prehľad o dianí na ceste a v jej bezprostrednom okolí.

LED reflektory priťahujú zástancov „zelených“ riešení, žiarovky a žiarivky zase chrobákov. Možno ste tento moment pozorovali na svojej verande aj vy. Prečo je to tak? Žiarovky a žiarivky totiž produkujú množstvo ultrafialového a infračerveného žiarenia, ktoré hmyz doslova miluje. Vymeňte tieto svetlá za LEDky a budete mať pokoj.