Laserové operácie očí v lete: ktorá metóda je vhodná?

Leto by sme všetci asi najradšej trávili na pláži, pri vode, v prírode. No niektorí z nás práve v tomto období podstupujú rôzne chirurgické zákroky, ktoré ich letný životný štýl značne obmedzia. Zlepšenie zdravotného stavu je neodškriepiteľné pozitívum, nebolo by však vhodnejšie si operácie naplánovať na inú časť roka?

Operácie v lete a v zime

Zima je pre viaceré chirurgické zákroky nevhodná. Ľad a mráz znamenajú riziko pošmyknutia sa a zranenia, všadeprítomné baktérie a vírusy zase znižujú našu imunitu. No existujú aj operácie, pri ktorých je zimné obdobie vítané. Ide napríklad o vyberanie znamienok, po ktorom sa rany hoja lepšie, ak nie sú vystavené priamemu slnku.

Medzi časté operácie, ktoré chirurgovia vykonávajú práve v lete, patrí napríklad operácia očných viečok, operácia odstávajúcich ušníc či botox a facelifty. V úzadí nezostáva ani laserová operácia očí.

Laserová operácia v lete? Áno, ale...

Ešte nedávno prevládal názor, že operácie očí nie je vhodné podstupovať v lete. Dnes je potrebné toto tvrdenie mierne poopraviť. V letných mesiacoch sa neodporúča absolvovať iba laserové operácie očí, ktoré sa vykonávajú povrchovou metódou za použitia excimérového lasera. Dôvod je jednoduchý. Excimérový laser odstráni vrchnú epitelovú vrstvu rohovky a oko je tak náchylnejšie na poškodenie. Keď sa k tomu pridá vysoká koncentrácia UV žiarenia, problém je na svete.

Hĺbkových metód, ktoré odstránia dioptrickú chybu oka bez odlaserovania povrchu rohovky, sa však toto obmedzenie netýka. Oční lekári preto v letných mesiacoch odporúčajú absolvovať radšej operáciu femtosekundovým laserom Z-LASIK.

V lete sa operácia oplatí

Častým dôvodom, pre ktorý pacienti podstupujú laserové operácie oči v lete, je aj ich nižšia cena. Nejedno laserové centrum v Bratislave ponúka rôzne letné akcie a zľavy, ktoré vás namotivujú k odstráneniu očnej chyby.

No ako po každom operačnom zákroku, ani po operácií očí neradno zanedbať pooperačnú starostlivosť. V praxi to znamená najmä permanentnú ochranu zraku kvalitnými slnečnými okuliarmi, ktoré zabránia vzniku zákalov spôsobujúcich neostré videnie. Po operácií je potrebné sa niekoľko týždňov vyhýbať plávaniu, saune, soláriu a kontaktným športom, čo bude v lete možno vyžadovať istú dávku sebakontroly. Zo svojich letných plánov tak pobyt pri mori či kúpanie v záhradnom bazéne môžete na čas vylúčiť kvôli riziku infekcie.

Pre lepší život

Všetky spomínané obmedzenia sú však len nízkou daňou za zisk nového, ostrého zraku. Už po niekoľkých dňoch od operácie sa vám zrak zlepší a o niekoľko týždňov dôjde k úplnej stabilizácií videnia. Znovu si tak budete môcť vychutnávať leto v živých farbách.