Lasagne bolognese

Potrebujeme:

1 balíček lasaní takých, čo sa nemusia predvárať, hneď sa môžu použiť, asi 1 kg mleté hovädzie a bravčové mäso, 1 malú cukinu, 1/2 žltej a 1/2 zelenej papriky, 1 cibuľu, 4 strúčiky cesnaku, 1 malý rajčinový pretlak, 1 konzerva - 200g pasírovaných rajčín, 1/2 dcl olivového oleja, 500ml smotany na varenie 10%, 0,5l mlieka, 2 pol. lyžice hladkej múky, vegeta, 100g strúhaný parmezán (môže byť aj iný tvrdý syr ale parmezán je najlepší), soľ, korenie.


Postup:

Na rozohriatom oleji vo väčšej panvici začneme dusiť mleté mäso, keď je orestované, pridáme na malé kocky nakrájanú papriku, cibuľu, cukinu, cesnak tiež nakrájaný nie roztlačený, pridáme soľ, korenie a vegetu podľa chuti, podusíme si 5 min., pridáme rajčiny a rajčinový pretlak a možno trocha vody, aby vznikla redšia omáčka. Prikryjeme a necháme dusiť asi 15 min.

Kým sa mäso dusí, pripravíme si bešamel: svetlú zápražku zalejeme mliekom a sladkou smotanou, ochutíme vegetou a varíme aspoň 20 min., pozor treba miešať lebo zhustne, aby nám neprihorela. Keď je mäso aj bešamel hotový, môžeme začať ukladať lasagne. Na väčší maslom pomastený plech uložíme tesne vedľa seba lasagne, na ne rozvrstvíme mäsovú omáčku, polejeme bešamelom a znova na bešamel lasagne. Podľa veľkosti plechu urobíme viac takýchto vrstiev, nakoniec by na vrchu mali byť lasagne poliate bešamelom a posypané strúhaným syrom. Dáme piecť asi na 20 min. do rúry na 200 °C. Keď je povrch trochu vlnitý a dozlatova zapečený, lasagne sú hotové. Hneď krájame na tanier, podľa chuti si ešte každý môže posypať syrom. Ak sa nezjedia, sú výborné aj na druhý deň, prihriate v mikrovlnke. Toto je dávka na veľký plech, ale skúsená gazdinka si už množstvo prispôsobí podľa seba. Tak isto je možné použiť aj iné mleté mäso a zeleninu podľa fantázie.

Dobrú chuť!