Lákavé predjedlá

 

V slovenskej kuchyni nie sú predjedlá a zeleninové a ovocné šaláty zatiaľ samozrejmé. Podávame ich len pri slávnostnejších príležitostiach, keď predpokladáme väčší počet chodov.
 
Predjedlá: neveľké porcie, ktorých základnými znakmi sú príťažlivý vzhľad a lákavá chuť. Môžu byť studené obyčajne to býva rôzne upravená šunka, ryby, nakladané huby a zelenina. Nápadito upravené dary mora, hydinové mäso, vajce či toasty - to sú možnosti teplej kuchyne. Predjedlom však nie je zopár uschnutých koliesok salámy alebo teplý párok. Ak nemáme čas a vhodné suroviny, radšej ho vynechajme.
 
Stále častejšie ako predjedlo už aj u nás sa začína presadzovať zeleninový alebo ovocný šalát. Zeleninové šaláty rozširujú pestrosť a zvyšujú chutnosť jedla. Najväčšou výhodou šalátov je možnosť podávať zeleninu v surovom stave a zachovať tak čo najviac vitamínov i minerálnych látok. Môže sa pripraviť z jedného (uhorky, hlávkový šalát) alebo viac druhov (šopský, grécky). Patrí k nim zálievka, ktorej základnou surovinou je kvalitný rastlinný olej, vínny ocot alebo citrónová šťava, obľúbené sú aj jogurtové a majonézové. Na dochutenie môžeme použiť kôpor, petržlenovú vňať, pažítku alebo kečup.
 
Ovocné šaláty sa rozšírili v posledných rokoch. Oproti predtým podávaným kompótom majú veľkú výhodu v tom, že je v nich ovocie s vysokým obsahom vitamínov. Kombináciou rôznych druhov vzniknú nezvyčajné chuťové variácie.