Lahodný jablkový koláč
Cesto:
400 g hladkej múky,
120g práškového cukru,
1 Hera alebo 250 g masla
½ prášku do pečiva,
4 žĺtky
Plnka:
2 kg jabĺk,
2 Pl kryš.cukru,
nasekané lieskové alebo vlašské orechy,
hrozienka,
2 vanilkové cukry,
škorica
4 PL práškového cukru
Postup:
Všetko zmiešame a vypracujeme cesto. 1/3 z neho odložíme do chladničky a 2/3 natiahneme na suchý plech.
Jablká nastrúhame a zmiešame s ostatnými ingredienciami. Uložíme na cesto a na vrch natrieme tuhý sneh zo 4 bielkov, do ktorého sme pridali 4 lyžice práškového cukru. Poslednú tretinu cesta nastrúhame na vrch koláča.
Pečieme cca 1/2 hodinu vo vyhriatej rúre.