Lacné tipy pre biele zuby

 

Farba zubov je vo veľkej miere daná genetikou. Negatívny vplyv na odtieň zubov má čaj, káva, limonády, červené víno a niektoré jedlá. Kto z nás sa ich však dokáže vzdať?
Bielenie zubov profesionálom nie je lacnou záležitosťou, preto vám prinášame zopár skvelých tipov pre biely žiarivý úsmev. Bieliace pasty, prúžky a gély nebudú viac jediným dostupným riešením pre krásne a zdravé zuby. V mnohých prípadoch možno farbu zubov ovplyvniť konzumáciou vybraných jedál.
 
1. Ovocie a zelenina proti zubnému povlaku
Vybrané druhy chrumkavého ovocia a zeleniny majú skvelú schopnosť odstraňovať z ústnej dutiny baktérie. Ak dôjde k premnoženiu baktérii, tvorí sa zubný povlak, ktorý môže prerásť do vzniku zubného kameňa až kazu. Ako tejto situácii zabrániť? Jedzte jablká, karfiol, mrkvu a zeler. Okrem pozitívneho vplyvu na zuby disponujú bohatým obsahom vitamínov a minerálov.
 
Starý známy poklad menom jablko
Jablko je snáď najtradičnejším ovocím v našich končinách. Neexistuje domácnosť, kde by jablká neboli naukladané v košíku. Jablká sú veľmi vzácne z hľadiska výživy. Obsahujú bohaté množstvo vitamínov a minerálnych látok. Odporúčajú sa pri problémoch s vyprázdňovaním, pretože obsahujú veľké množstvá vlákniny. Sú známe ako prostriedok vhodný pre očistenie organizmu po zime alebo konzumácii ťažkých jedál.
 
Karfiol – chutný liečivý zázrak
Karfiol sa môže pochváliť širokou škálou pôsobenia na ľudský organizmus. Ideálne je konzumovať karfiol pripravený v parnom hrnci, pretože sa v ňom zachová najväčšie množstvo vitamínov a minerálov. Okrem eliminácie baktérii v ústnej dutine pomáha pestovať zdravé a pevné nechty. Je bojovníkom proti vypadávaniu vlasov. Vitamíny skupiny B obsiahnuté v karfiole majú pozitívny vplyv na nervovú sústavu.
 
Mrkva nielen na dobrý zrak
Mrkva je známa pre vysoký obsah vitamínu A. Chrumkanie aspoň jednej mrkvy denne pôsobí ako „píling“ na zuby a dodá organizmu potrebné vitamíny a minerály. Mrkva pomáha udržať zdravé a funkčné črevá. Je zdrojom dôležitých vitamínov C a skupiny B.
 
Zeler je zdrojom kália
Zeler je vzácny predovšetkým pre pomerne vysoký obsah draslíka (kália). Draslík sa podieľa na zdravom fungovaní krvného obehu a je upokojujúcim prostriedkom pre nervy.

 
2. Po odstránení baktérii, použite prírodné a potravinové leštidlá na zuby
Skvelými leštičkami na zuby sú jahody a pomarančová kôra. Pri pravidelnom používaní dosiahnete skvelé výsledky. Pomarančovú kôru používame tak, že ju otierame o zuby. Po ukončení procedúry vypláchneme ústa vodou. Na vyleštenie zubov poslúži aj tvrdý syr.
 
Tip na záver
Rúže a lesky na pery vo farbe jahody, bronzové odtiene robia úsmev belším. Naopak, zabudnite na oranžové a zlatisté farby oblečenia, ktoré kazia žiarivý úsmev.
 
MIMI
Foto: flickr/Zanastardust (Creative Commons license)