Lacné a účinné pomôcky na cvičenie. Máte ich?

Nikde nie je napísané, že musíte chodiť do fitcentra alebo sa venovať nejakému skupinovému cvičeniu. Pokojne môžete cvičiť aj doma.
S použitím cvičebných pomôcok bude tréning nielen účinnejší, ale aj zaujímavejší. Nezabúdajte však na to, že cvičenie prospieva telu a štíhlej línii iba vtedy, ak trénujete pravidelne, máte vhodne zostavený tréningový plán a ovládate správnu techniku jednotlivých cvikov.
Ktoré cvičebné pomôcky sa oplatí mať doma a stoja iba niekoľko eur?

1. Fitlopta

Fitlopta je tu už dlhé roky a patrí k často využívanému športovému náčiniu. Cvičenie s fitloptou je prospešné hlavne preto, lebo posilňuje svaly stredu tela, teda chrbát, brucho a panvu. Pozitív je však viac. Zlepšuje stabilitu, pomáha odstrániť svalovú nerovnováhu, pomáha pri ťažkostiach s chrbticou atď.

Ako vybrať správnu fitloptu?
Čo je pri výbere fitlopty dôležité? V prvom rade priemer fitlopty, ktorý sa vyberá podľa vašej výšky. Tiež je dobré odskúšať si, či pri sedení na nej máte kolená nižšie ako bedrové kĺby. Ak to tak je, vybrali ste si vhodnú veľkosť fitlopty.

2. Medicinbal

Medicinbaly sú lopty, ktoré sú určené na posilňovanie. Majú rozličné hmotnosti, ktoré sa pohybujú až do 12-tich kilogramov. Sú vyrobené z rozličných materiálov. Najčastejšie sa využíva koža alebo guma. Voľba hmotnosti i materiálu závisí od vás, dbajte však na to, aby boli zhotovené z protišmykového materiálu. Možno s nimi cvičiť doma i v posilňovni. Výhodou je to, že vďaka nim možno precvičiť celé telo.

3. Švihadlo

Ak si chcete vybudovať kondíciu, zlepšiť rovnováhu a posilniť rozličné svalové skupiny, švihadlo je dobrá voľba. Najviac sú do pohybu zapojené svaly stehien, lýtok, ale ak striedate rozličné druhy skokov, zabrať dostane aj brucho. Keďže pri skákaní sa používa aj horná časť tela, precvičíte si ramená, biceps, triceps a v závislosti od techniky skákania aj chrbát a hrudník. Skákanie cez švihadlo je vhodnou alternatívou pre tých, ktorí napríklad nemôžu behať kvôli kĺbom.

Pri švihadle je dôležitá jeho dĺžka
Aj tu je však dôležité vybrať si správnu dĺžku švihadla. Iba tak budete mať správnu techniku a tiež predídete zraneniu. Najjednoduchšie to urobíte tak, že nohou šliapnete do stredu švihadla a švihadlo napnete. Ak je vrch švihadla zarovno vašich ramien, vybrali ste si správne. Môžete začať trénovať.

-w-