Kysnutý vianočný stromček

Náročnosť: 1 bábovka
Doba prípravy: asi 20 minút
Doba pečenia: asi 25 minút
Vystačí na: asi 16 porcií

Prísady:

Na cesto:
1 balenie Buchiet Dr.Oetker (droždie je súčasťou balenia)
260 ml vlažnej vody
120 ml oleja
100 g sušených brusníc
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
1 KL Rumovej arómy Dr.Oetker

Na potretie a ozdobu:
2 PL mlieka
2 zarovnané PL mandľových ihličiek

Na vianočné maslo:
1 balíček Polevy tmavej Dr.Oetker
150 g zmäknutého masla
30 g práškového cukru
štipka soli

Ešte potrebujeme:
plech na pečenie
elektrický ručný šľahač


Príprava:

1. Cesto pripravíme podľa návodu na obale s droždím, vodou a olejom. Pridáme brusnice, vanilínový cukor a arómu a ručne vypracujeme dohladka. Zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 45 minút kysnúť.
2. Vykysnuté cesto ručne krátko premiesime a na pomúčenej pracovnej doske vytvarujeme valček, ktorý rozdelíme na 16 rovnako veľkých kúskov. Každý kúsok vytvarujeme do podlhovastej žemličky. Na plech vyložený papierom na pečenie naukladáme žemličky do tvaru stromčeka (pozri foto). Pomocou štetca alebo pierka potrieme mliekom a ozdobíme mandľami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 190 °C
Teplovzdušná rúra: 170 °C
Plynová rúra: stupeň 3

Doba pečenia: asi 25 minút

3. Stromček necháme vychladnúť.
4. Na prípravu vianočného masla rozpustíme polevu podľa návodu na obale. V mise vyšľaháme maslo s cukrom a soľou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Postupne za stáleho šľahania zašľaháme polevu.


Tip: Vianočné maslo môžeme nahradiť lieskovoorieškovým krémom (napr. Nutella).
Sušené brusnice môžeme nahradiť aj iným sušeným ovocím (napr. marhule, slivky či hrozienka).